Stichting afs nederland

Uitwisselingsstudenten zoeken een leuk en enthousiast gastgezin!

Nog enkele maanden en dan is het zo ver: Ratsada uit Thailand, Giulia uit Italië, Monique uit Nieuw Zeeland, Pradnaya uit Indonesië... zij en nog ruim 50 andere studenten uit alle delen van de wereld zetten voor het eerst van hun leven voet op Nederlandse bodem. In augustus beginnen zij aan hun AFS uitwisselingsjaar: een schooljaar lang leren de studenten Nederland en de Nederlandse cultuur van dichtbij kennen, als gastkind in een Nederlands gezin. Hagelslag op brood, schaatsen in de winter, op de fiets naar school met je schooltas achterop: allemaal facetten van onze cultuur waar onze kids het komende jaar mee te maken zullen krijgen! Eng? Misschien een beetje. Spannend? Dat zeker!

Voor Ratsada, Giulia en al die anderen zijn wij druk op zoek naar een passende familie die het leuk vindt op deze wijze een stukje buitenland in huis te halen. Wie helpt ons deze jongeren het jaar van hun leven te geven?

De eigen cultuur is vaak de enige referentie die er is bij het waarderen van de dingen om ons heen. Mensen aan de andere kant van de wereld hebben andere interessante gebruiken en tradities, en ze hechten vaak andere waarden aan bepaalde zaken. Televisie en kranten stellen ons hier wel van op de hoogte, maar hoe dat nu echt is, kom je niet te weten. Daarvoor moet je er eigenlijk zelf een jaar tussenuit.

Gelukkig komen er ook dit jaar weer een heleboel jongeren naar Nederland die ernaar uitkijken om een jaar bij een Nederlands gezin te wonen. Ervaringen van andere gastfamilies wijzen uit dat deze gezinnen veel hebben geleerd over zo'n andere cultuur, maar ook over zichzelf! Ze zijn hun eigen leven gaan bekijken door de ogen van bijvoorbeeld de Australische, Thaise of Boliviaanse jeugd.

De AFS'ers krijgen een klein jaar de tijd om kennis te maken met ons land. Dat betekent niet dat ze een lange vakantie staat te wachten! Ook in Nederland moeten ze gewoon naar een middelbare school, lessen volgen en huiswerk maken. Op school wordt Nederlands gesproken en het is daarom belangrijk dat ze onze taal snel meester worden. Ook daarbij speelt het gastgezin natuurlijk een belangrijke rol. Interactie tussen student en gastgezin vindt dus op vele niveaus plaats. AFS zorgt daarbij voor adequate en persoonlijke begeleiding van ervaren en getrainde vrijwilligers.

Is een tijdelijke gezinsuitbreiding iets voor u? Wij horen graag van u! Als u interesse heeft, kunt u contact opnemen met het landelijk kantoor op telefoonnummer 0297-214076, of een brochure opvragen via e-mail: info@afs.nl Eventueel kan een lokale vrijwilliger in een persoonlijk gesprek u meer vertellen over hoe het is om als gastgezin deel te nemen aan dit programma.

AFS organiseert dit interculturele uitwisselingsprogramma geheel belangeloos. Al sinds 1947 zetten wij ons zonder winstoogmerk in voor bevordering van begrip tussen verschillende culturen. Wij zijn in alle werelddelen actief en laten jaarlijks 11.000 jongeren kennismaken met een ander stukje wereld. Meer dan 30.000 vrijwilligers ondersteunen ons in de uitvoering van ons programma. Meer informatie vindt u ook op het Internet op www.afs.nl

EINDE PERSBERICHT