Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond voorziet acties bij Bloemenveiling Aalsmeer 05-04-2006

"CNV Dienstenbond sluit acties bij Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) op korte termijn niet uit. Bestuurder Fedde Monsma constateert een groeiende onrust en ontevredenheid bij medewerkers van VBA. ,,Onze leden zijn het zwabberende beleid van de directie zat, zegt hij. ,,Tot nu toe hebben we spontane acties nog kunnen tegenhouden, maar als straks het schip nog stuurlozer wordt, weet ik niet wat er kan gebeuren.

Oorzaak van de onrust onder de medewerkers is onder meer dat de directie het principeakkoord voor een nieuwe CAO maar niet ondertekent. Bovendien interpreteert de bloemenveiling afspraken op geheel eigen wijze. Monsma: ,,Het gevolg is dat er veel onduidelijkheid bij medewerkers bestaat. Zeker ook omdat het niet de eerste keer is dat een akkoord op een eigen manier wordt uitgelegd door de VBA. Leden zijn daar erg boos over.

Ook de invoering van een nieuwe bedrijfsstructuur is reden voor de actiedreiging. Volgens CNV leden gaat die ten koste van de manier van werken en met elkaar omgaan. Monsma: ,,Er wordt steeds meer op targets en doelstellingen gestuurd, waarbij er minder aandacht is voor de werknemers. Werkoverleg komt niet van de grond, er heerst een feodale bevelstructuur en de oude VBA-collegialiteit, waarbij medewerkers voor elkaar een tandje bijzetten, wordt afgebroken. Tegenwoordig moeten medewerkers zelfs vragen of zij naar het toilet mogen!

De verzakelijking is volgens de bloemenveiling ingegeven omdat VBA in de markt onder druk staat. In 2005 werd marktaandeel verloren. Volgens Monsma is sterk leiderschap juist nu vereist. ,,Maar het vertrek van twee directieleden draagt daar niet aan bij. Begin deze week werd bekend dat operationeel directeur Tom Kroese per 1 juli de VBA verlaat. Na het vertrek van directievoorzitter Smits vorige maand, is dat het tweede directielid dat in korte termijn vertrekt. ,,Alles bij elkaar ontstaat er een groeiende ontevredenheid bij werknemers die niet veel goeds voorspelt op de korte termijn, aldus Monsma. ,,Ze willen in rust en met plezier kunnen werken. Gaat dat niet goedschiks, dan kwaadschiks.

De Bloemenveiling Aalsmeer is de grootste Bloemenveiling van Europa op één vestiging met ruim 1800 medewerkers. VBA heeft een marktaandeel van ruim 44 procent.

Hoofddorp, 5 april 2006

Voor nadere informatie
Fedde Monsma, bestuurder, tel. 06-20471893
Jeroen Tjepkema, voorlichter, tel. 06-20005272