Unicef



Nicaragua en Colombia: Jongeren helpen met schoon drinkwater in hun eigen dorp
05 april 2006, Mexico City, Mexico - Op het Children's World Water Forum, dat van 16 tot 22 maart in Mexico werd gehouden, spraken kinderen van over de hele wereld over waterprojecten in hun eigen omgeving. In Nicaragua en Colombia bijvoorbeeld, houden jonge actieve kinderen campagnes over juist gebruik van water in hun eigen dorp.

Jorge Luis Contreras uit Nicaragua op het Children's World Water Forum. Foto: Unicef Mexico/2006/Chevigny

Jorge Luis Contreras uit Nicaragua op het Children's World Water Forum. Foto: Unicef Mexico/2006/Chevigny

Jorge: verandering door radio voor de jeugd Jorge Luis Contreras is 16 jaar en woont in Estelí, in het noorden van Nicaragua. Sinds zijn negende is hij betrokken bij Radio Cumiches. Dit is een radiostation voor de jeugd in Estelí, dat op allerlei manieren over de rechten van het kind bericht. Elke week maakt Jorge reportages voor het radiostation.

Kinderen, jongeren en volwassenen in het noorden van Nicaragua luisteren naar deze radio. Omdat het goed wordt beluisterd, worden politici en mensen zoals de burgemeester van Estelí graag geïnterviewd door de jonge makers van Radio Cumiches. Ook komen jongeren zelf vaak aan het woord.

Door de boskap aan de oever is er weinig schaduw, en droogt de rivier op

Het milieu krijgt veel aandacht van de radioreporters. "Een van de grote problemen hier is de Estelí rivier", vertelt Jorge. "Het was ooit een grote, stromende rivier. Nu leven er veel thuisloze mensen op de oevers, die bomen omkappen om hutjes te bouwen. Door de boskap aan de oever is er weinig schaduw, en droogt de rivier op."

Maar Jorge ziet ook goede veranderingen, die volgens hem plaatsvinden omdat de luisteraars iets leren van de radioprogramma's. Zo is er nu een schoolproject gaande, waarbij leerlingen naar de rivier gaan om daar bomen te planten.

Anyele Gonzalez Ramirez uit Colombia op het Children's World Water Forum. Foto: Unicef Mexico/2006/Chevigny

Anyele Gonzalez Ramirez uit Colombia op het Children's World Water Forum. Foto: Unicef Mexico/2006/Chevigny

Anyeli: Education campaign sees results De moeder van Anyeli Gonzales Ramirez is lerares. Als Anyeli groot is, wil ze dat ook worden. Nu is ze 16 jaar, en leert ze al kinderen hoe ze goed met het milieu moeten omgaan. En dat ze moeten oppassen dat ze geen vies water drinken. Anyeli woont in het dorpje Riosucio, in het westen van Colombia.

Anyeli vertelt dat de leerlingen op haar school geluk hebben omdat ze gescheiden toiletten hebben voor jongens en meisjes, en veilig drinkwater. Maar ze weet ook dat niet alle leerlingen thuis schoon water hebben. "Veel van mijn vrienden moeten school missen omdat ze besmet water hebben gedronken of gebruikt", legt ze uit.

Een van haar doelen is om anderen te leren om water op een goede manier te gebruiken en om te zorgen voor het milieu. Daarom is ze begonnen met tentoonstellingen en leermateriaal voor de klas, over water en het beschermen van het milieu.

Met behulp van Anyeli hebben de leerlingen al 'comités voor het milieu' gevormd. Ze verspreiden posters en folders, en helpen de waterzuiveringsbedrijven met het organiseren van bijeenkomsten over water. De leerlingen zijn ook campagnes gestart in het dorp, over water en hygiëne.

"Kinderen zijn de toekomst", vertelt Anyeli. "Maar als we water niet goed gebruiken, zullen ze nauwelijks een toekomst hebben."

Tekst Blue Chevigny
Vertaling Vincent Kramer

Meer over het Children's World Water Forum
Wereld Water Dag: 400 miljoen kinderen zonder veilig drinkwater