Gemeente Woerden

5 april 2006

Verslag coalitiebesprekingen

Van de voorgaande coalitiebesprekingen zijn aantekeningen gemaakt. Hieronder kunt u de aantekeningen lezen.
Aantekeningen

- 28 maart

- 30 maart

- 31 maart

- 3 april

- 4 april

Aantekeningen eerste bespreking collegevorming 28 maart

Aanwezig namens CDA: W. Groeneweg, B. de Jong (tevens als voorzitter van de besprekingen),
Namens Progressief Woerden Y. Koster, J. Strik en W. van Geelen. Namens de ChristenUnie C. van Iersel, I. Stouthart en H. van Rossum. Aanwezig als vaste adviseurs T. Kwakkernaat en W. Wieringa. Aanwezig namens de griffie als adviseurs en ondersteuning W. Hooghiemstra en P. Goedvolk

Ten aanzien van de orde

- De agenda wordt vastgesteld, per vergadering zal worden bekeken tot welke aanpassingen het verloop van de gesprekken aanleiding geeft.

- Het protocol wordt vastgesteld, eventuele afwijkingen tijdens het proces alleen op basis van consensus.
- De burgemeester zal worden gevraagd als deskundig adviseur deel te nemen aan de gesprekken over het agendapunt Veiligheid op donderdag 30 maart aanstaande.

Ten aanzien van de bestuurlijke visie van het college Op basis van bouwstenen, aangedragen door de deelnemende partijen, zal een concept-preambule voor het collegeakkoord worden opgesteld door de griffie. Deze preambule komt met het concept-akkoord terug.

Ten aanzien van het agendapunt Visie
O.a. vanuit beschikbaar materiaal uit het eerder gestarte project voor de ontwikkeling van een visie tot 2025 scenariostudies uitzetten, op basis daarvan samenspraak met bewoners, met als uitkomst een helder resultaat in deze periode. Het college doet binnen een half jaar een voorstel voor plan van aanpak van dit proces aan de gemeenteraad.

Looptijd van het project: in principe max. 1 jaar.

Ten aanzien van het agendapunt besturingsfilosofie Open Vensters met kracht doorzetten en faciliteren.

Financiele degelijkheid / ozb:
o Verhoging met de inflatie akkoord
o Nieuwe dingen: eerst kijken of er oud voor nieuw o Als we prioriteit geven aan taak, dan moeten we daar ook middelen beschikbaar voor stellen desnoods via verhoging ozb. Financiele paragraaf aan einde van de coalitiebesprekingen

Regelgeving

- Werk maken van kritische beschouwing van de regelgeving
- Meldpunt gemeente Woerden overbodige regelgeving (op het spoor zetten van..)

- Interne taskforce die op tips reageert regels alleen schrappen als die inderdaad niet meer functioneel zijn.

- Nieuwe regelgeving met deze bril bekijken
- Ambtelijke organisatie wordt uitgenodigd om kritisch naar regels te kijken.

- Wel handhaven van de regels die gesteld blijven.

Dienstverlening

- via internet (aanvraag, volgen van de procedure), maar dat gaat niet t.k.v. fysieke mogelijkheden

- aandacht kernen: uitbreiden fysieke mogelijkheden via bijvoorbeeld een mobiel loket of aansluiten bij andere initiatieven voor servicewinkel in kernen.

Initiatieven voor het dichter bij elkaar brengen van burger en bestuur: naar de burger toegaan. Woerden gewogen-dag: uitwerken / pilot / zoeken naar format

Aandacht voor een goede rolverdeling tussen raad, college en organisatie en dit betrekken bij besturing, nieuw vergadermodel voor de gemeenteraad. (Aanvulling i.s.m. Johan Strik)

Aantekeningen tweede bespreking collegevorming 30 maart 2006 Aanwezig namens CDA: W. Groeneweg, B. de Jong (tevens als voorzitter van de besprekingen), C. Hoogerbrugge (bij agendapunt wijkgericht werken) en H. Ekelschot (agendapunten veiligheid en economische zaken). Namens Progressief Woerden R. Verbeij, L. Ypma en J. Strik. Namens de ChristenUnie C. van Iersel, I. Stouthart en H. van Rossum. Aanwezig als vaste adviseurs T. Kwakkernaat en W. Wieringa. Aanwezig namens de griffie als adviseurs en ondersteuning W. Hooghiemstra en P. Goedvolk.
Aanwezig als adviseur voor het agendapunt veiligheid: burgemeester H. Schmidt

Ten aanzien van het wijkgericht werken
Wijkgericht werken is een uitstekend instrument om gemeente en burger dichter bij elkaar te brengen. Doel van het wijkgericht werken is bevorderen van de Leefbaarheid en de Sociale cohesie. Bij de evaluatie zal een aantal keuzes worden gemaakt over de verdere ontwikkeling.

Op korte termijn moet worden gewerkt aan een aantal condities


- De juridische status van de wijkplatforms
- De budgetten: streven naar een werkbudget naast ondersteuning door consulenten.

- Het gaat om dit moment om een beperkt budget, systematiek van werkplannen per wijk, van daaruit verder zetten. Stappen afhankelijk van de ontwikkeling van het wijkplatform.
- In komende fase op basis van goede plannen die in de raad worden geaccordeerd. Dat kan in de toekomst vervolgstappen opleveren in het wijkgericht werken.

- Fysiek onderhoud in de openbare ruimte blijft een taak die de gemeentelijke organisatie moet vervullen, onafhankelijk van de plannen of budgetten per wijk.

Ten aanzien van het integrale veiligheidsbeleid

Rampenbestrijding

- overeenstemming over de positie van Woerden als centrumgemeente, met serieuze risicos: spoor, rijksweg.

- Eén grote rampenoefening per jaar.

- Bij grote (grensoverstijgend) rampen liggen bevoegdheden elders.

Buurttoezicht (politie, wijkagent, politiesurveillanten). Besproken is een aanbod van de politie (2 politiesurveillanten voor rekening van de gemeente, dan 2 van de politie erbij), waarbij afspraken over inzet (additioneel) gemaakt kunnen worden. Aarzeling bij PW.
Koppeling buurttoezicht (initiatief als Nieuwegein): wijkagent, wijkteam inzet logisch aan elkaar koppelen.

Verkeersveiligheid:

- splitsen van verkeersstromen

- aanpak black spots

Streven naar realiseren meldpunt huiselijk geweld in Woerden.

Drugswinkel / coffeeshop: Voor handhaven status quo. Daardoor zijn we in staat op de openbare weg en op scholen stringent te handhaven. De ChristenUnie wil een beleid gericht op uitsterven coffeeshop.

Aanvullende informatie over jurisprudentie en Rijksbeleid. Er komt een campagne gericht op het tegengaan van verslaving.

Bordeel: Houden vast aan huidige gemeentelijke regelgeving en we handhaven deze regelgeving.

Ten aanzien van Economische Zaken
Er dient snel een economische visie te worden voorgesteld aan de raad op basis waarvan richtinggevende uitspraken gedaan kunnen worden over aspecten als: bestemmingsplannen, werkgelegenheid, kantoorontwikkeling, revitalisering bedrijfsterreinen, woon / werkbalans, demografische ontwikkelingen op de korte en middellange termijn, bereikbaarheid, de agrarische sector en het belang van de kernen.

Aandachtspunt: verband met traject Visievorming (zie aantekeningen eerste bijeenkomst). Er zal een vorm worden gevonden voor een bedrijvenloket: bedrijf kan op 1 adres terecht voor al zijn vergunningen etc.

Zondagsrust: agendapunt vrijdag 31 maart

Aantekeningen derde bespreking collegevorming 31 maart 2006

Aanwezig namens CDA: W. Groeneweg, C. Hoogerbrugge, B. de Jong (tevens als voorzitter van de besprekingen), Progressief Woerden R. Verbeij, L. Ypma en Y. Koster. Namens de ChristenUnie C. van Iersel, I. Stouthart en H. van Rossum. Aanwezig als vaste adviseurs T. Kwakkernaat en W. Wieringa. Aanwezig namens de griffie als adviseurs en ondersteuning W. Hooghiemstra en P. Goedvolk. Aanwezig als adviseur voor het onderwerp bibliotheken W. van der Zwan

Ten aanzien van "Er is wat te doen in de stad"
Huidige evenementenbeleid continueren: discussie t.z.t. na evaluatie, met bewoners en gebruikers. Winkelopening op zondagen: huidige praktijk handhaven.

Bibliotheken:


1. herijking ambitieniveau 2006 / kaderstelling bibliotheken in de raad (actie: college)2.
meerjarenplan van de bibliotheek bij wijze van intekening op de door de raad gestelde kaders.

Nu nog geen bedrag koppelen aan die ontwikkeling maar t.z.t. wel een stabiel bedrag. Als er middelen bij moeten, dan is er een inspanningsverplichting om die ook te vinden. Tussen museum & bibliotheek (Mariaschool) een volwaardige cultuurzone, Voorstel over middelen die daarvoor nodig zijn wordt afgewacht komt terug op agenda.

Voorstel Stichting Stadsherstel (stichting los van de gemeente voor het opkopen opknappen en weer in de markt verkopen van gebouwen). Nodig ca. 500.000 werkkapitaal. ChristenUnie & PW beraden zich. Nadere informatie over voorbeelden andere gemeenten wordt afgewacht. Komt terug op de agenda.

Voorstel Woerden-pas: Het idee is interessant, maar de uitwerking door het college wordt afgewacht.

Ten aanzien van de WWB (Wet werk en bijstand)
We gaan de armoede bestrijden, een extra speerpunt van deze coalitie. Wachttijd schuldhulpverlening: norm wordt twee maanden (financiële consequenties worden nog onderzocht.)

Aantekeningen vierde bespreking collegevorming 3 april 2006

Aanwezig namens CDA: W. Groeneweg, B. de Jong (tevens als voorzitter van de besprekingen), C. Hoogerbrugge (bij agendapunt WMO) en A. van Dam (bij agendapunt Jong). Namens Progressief Woerden Y. Koster, J. Strik, R. Verbeij (bij agendapunt WMO) en L. Ypma (bij agendapunt Jong). Namens de ChristenUnie C. van Iersel, I. Stouthart en H. van Rossum. Aanwezig als vaste adviseurs T. Kwakkernaat en W. Wieringa. Aanwezig namens de griffie als adviseurs en ondersteuning W. Hooghiemstra en P. Goedvolk.

Ten aanzien van de uitvoering van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)
Ten aanzien van de bestuurlijke rol van de gemeente dient er een onderbouwde keuze te worden gemaakt op basis van scenarios. Bij de keuze van de bestuurlijk rol blijft de basisgedachte van de wet gehandhaafd. Vraag aan het nieuwe college om snel een keus voor te leggen uit de scenarios


- stapje terug

- zelf doen

- anders samen

Inhoudelijke uitgangspunten:


- Mensen die willen participeren moeten geen hindernissen tegenkomen.
- Meedoen & participatie.

Randvoorwaarden


- regelarme uitvoering

- robuuste regels (handhaafbaar)

- regiorol voor Woerden (nadenken over hoe Woerden buurgemeenten kan helpen)

- voorkomen van lastencumulatie

Uitvoering binnen de budgettaire ruimte. Binnen de budgettaire ruimte is er ruimte voor persoonsgebonden budgetten en voorzieningen in natura.

Ten aanzien van het thema Jong
Het beleid mbt jeugd & onderwijs staan met elkaar in samenhang. Er is een voorkeur om beide terreinen onder te brengen in één bestuurlijke portefeuille (onderwijs als onderdeel van de portefeuille jeugd). De gemeentelijke verantwoordelijkheid voor


- Onderwijshuisvesting

- Voor- en vroegschoolse educatie

- Leerplicht

- Leerlingenvervoer

- Startkwalificatie

Beleid vormgeven samen met de Jongerenraad (actief bij betrekken). Kanttekening: rekening houden dat jeugd ook van buiten Woerden naar Woerden komt.

Godsdienstonderwijs & humanistisch vormingsonderwijs op openbare scholen: bestaande situatie handhaven.

Voor toeleiding naar betaald werk zijn stageplaatsen van belang: gemeente stimuleert en de gemeente als eigen organisatie geeft het goede voorbeeld.


- opnemen in de voorwaarden bij subsidie
- bevorderen van jonge startende ondernemers of startende ondernemers met jongeren in dienst

Verzelfstandiging van het bestuur van het openbaar basisonderwijs.

Aantekeningen vijfde bespreking collegevorming 4 april 2006

Aanwezig namens CDA: W. Groeneweg, B. de Jong (tevens als voorzitter van de besprekingen), A. van Dam (bij het agendapunt Wonen), B. de Groot (bij het agendapunt Groene Hart) en C. Hoogerbrugge (vanaf het agendapunt Kleine kernen). Namens Progressief Woerden Y. Koster, R. Verbeij en J. Strik. Namens de ChristenUnie C. van Iersel, H. van Dam en H. van Rossum. Aanwezig als vaste adviseurs T. Kwakkernaat en W. Wieringa. Aanwezig namens de griffie als adviseurs en ondersteuning W. Hooghiemstra en P. Goedvolk

Ten aanzien van het Agendapunt Wonen

Sociale huur / koop

In Nota wonen wordt aantal zaken en detail uitgewerkt. Meegeven aan college voor die nota:


- bekorten van de wachtlijsten door voldoende voor de behoefte te bouwen

- Voor de nieuwbouwprojecten: streven naar 30% sociale huur of koop.

- Tbv behoud van de woningen voor de doelgroep: maatschappelijk gebonden eigendom, koopgarant

- Kiezen voor (korte termijn) bouwen voor de woningbehoefte, binnen de rode contouren. Nota wonen levert resultaat tav woningbehoefte en naar aanleiding daarvan eventueel discussie over de rode contouren.

- Woningen ontwikkelen zodat ze niet alleen voor de huidige behoefte bruikbaar zijn, maar ook kunnen worden aangepast aan toekomstige behoefte.

- Semi-permanente woningen voor starters

Streefdatum voor de nota Wonen: september 2006 (aanbieden aan de raad).

Corporatiehotel
Voorziening: Betaalbare huisvesting voor short stay (max. 6 mnd), overbrugging van een paar maanden (mensen die klem zitten in sociale situatie).

Voorziening gewenst, voorstel wordt voorbereid door het college. Plan voor 1 januari 2007 bij raad.

Wijk-herstructureringsfonds
Beheersplan met fondsvorming voor de publieke ruimte: onderzoek naar de mogelijkheden en effecten van een Wijkherstructurerungsfonds. Op basis van dat onderzoek (incl financiële gevolgen) wordt een besluit genomen.

Ten aanzien van het Groene Hart
Belang beheer van het Groene Hart. Functie van de agrarische bedrijven bij het onderhoud van het landschap ondersteunen stimulerende rol van de gemeente bij de verbreding van de sector tgv recreatie op spierkracht.

Groenfonds inzetbaar bij landschappelijk onderhoud

Woerden speelt als centrum in het Groene Hart een initiatiefrijke rol.

Ten aanzien van de kleine kernen
De gemeente maakt een actieplan voor de versterking van de leefbaarheid van de kleine kernen.

Discussie met bewoners. Op korte termijn zijn er al mogelijkheden om de leefbaarheid te bevorderen, dus plan zowel een actieplan als een lange termijn visie.

Discussie over actieplan en visie in voorjaar 2007.

Huidige voorrangspositie van bewoners van de kleine kernen bij de toedeling van woningen in die kernen: handhaven.

Ten aanzien van Subsidie-beleid
Evaluatie subsidiebeleid afwachten ivm eventueel verhogen van de projectsubsidies.

Reservering van een verdubbeling van dat bedrag opnemen in financieel overzicht.

Ten aanzien van de budgetcontracten
Het college zal de raad in 2007 informeren over de stand van zaken mbt de Budgetcontracten.

Ten aanzien van de Actualisering Bestemmingsplannen Commitment aan Inhaalslag kost geld, extra inspanning voor zover haalbaar.

Ten aanzien van BRAVO
Absoluut geen vertraging in de uitvoering van de eerste fase. College werkt aan het haalbaar maken van de tweede fase.

Ten aanzien van een Deltaplan ophoging wegen in het buitengebied. Plan van aanpak opstellen mn voor Kamerik. Vgl aanpak wijkherstructureringsfonds / Stg stadsherstel

Ten aanzien van de vervolgstappen
Er is nu programmatische overeenstemming. In de bijeenkomsten is een aantal onderwerpen voor nader onderzoek benoemd en er wordt een financiële vertaling van het akkoord gemaakt. Deze wordt besproken op dinsdag 18 april om 20.00 uur in de raadzaal, stadhuis Woerden.