Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Bussemaker, Heemskerk en Meijer over buitenlandse werknemers die onverzekerd zouden zijn

Kamerstuk, 5-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2667327

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Bussemaker, Heemskerk en Meijer over buitenlandse werknemers die onverzekerd zouden zijn. (2050607820)

Vraag 1
Deelt u de mening van de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars dat grote groepen buitenlandse werknemers onverzekerd dreigen te raken? Hebt u soortgelijke signalen ontvangen van andere (bemiddelings)organisaties, zoals de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU)? 1)

Antwoord 1
Mij hebben de door u bedoelde signalen, anders dan het bericht van de Telegraaf van 27 januari, niet bereikt. Voor zover de betreffende werknemers onder de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving vallen ontstaat vanaf dag één dat dat het geval is, een zorgverzekeringsplicht. Men heeft vier maanden de tijd om een verzekering te sluiten. Laat de betreffende werknemer dit na, dan riskeert hij of zij een boete. Heeft men in de periode dat men zich niet verzekerd heeft, dure medische zorg nodig, bijvoorbeeld in geval van ziekenhuisopname, kan men zich alsnog verzekeren en zal men alsnog de verschuldigde premie moeten betalen en zal, als de genoemde viermaandentermijn is overschreden, een boete worden opgelegd.

Verdragsgerechtigde buitenlandse werknemers (gedetacheerde werknemers) vallen onder de wetgeving van het zendland. Zij krijgen op grond van de Europese sociale zekerheidsverordening in Nederland zorg, ten laste van het land waar men verzekerd is. De zorg wordt verleend via Agis zorgverzekeringen.

Vraag 2
Kan dit consequenties hebben voor oneigenlijke concurrentie c.q. verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt?

Antwoord 2
Nee. De inkomensafhankelijke Zvw-premie moet, net als de andere premies in het kader van de sociale zekerheid, worden afgedragen aan de Belastingdienst. De werkgevers vergoeden de inkomensafhankelijke premie van 6,5% die verzekeringsplichtigen over het inkomen moeten betalen. De werknemer betaalt over die vergoeding belasting. Als een werknemer geen verzekering afsluit heeft dit geen gevolgen voor de premies die de werkgever afdraagt aan de Belastingdienst.

Vraag 3
Bent u bereid dit jaar controles uit te (laten) voeren of legaal in Nederland verblijvende buitenlandse werknemers verzekerd zijn?

Antwoord 3
Nee. Of een verzekeringsplichtige zich verzekert is in beginsel een verantwoordelijkheid van de betrokkene zelf. Als prikkel om dit wel te doen is de boeteregeling ingevoerd. Voorts verwijs ik naar de antwoorden op de vragen 2 en 5 van de Kamerleden Omtzigt en Van Hijum over de Zorgverzekeringswet voor buitenlandse werknemers (2050607230).