Gemeente Grootegast


Boomfeestdag 2006 succes

Ruim 300 leerlingen uit de hoogste groepen van alle twaalf basisscholen binnen de gemeente hebben op woensdag 5 april jl. hun onmisbare bijdrage aan de Boomfeestdag gegeven. Na een aantal toespraken van ondermeer de burgemeester van Grootegast de heer K.B. Dijkstra, mevrouw J.A.J. Stam burgemeester van de gemeente De Marne en voorzitter van de Provinciale Boomfeestdag, de heer H. Zuidersma van de werkgroep Bosch van Pebe en de Commissaris van de Koningin de heer J.G.M. Alders konden de kinderen aan de slag.

De aanleg van het Bosch van Pebe is ontstaan uit een particulier initiatief. Later is een werkgroep gevormd waarin nu zitting diverse bewoners van de Peebos, dorpsbelangen Doezum, Landschapsbeheer Groningen en Staatsbosbeheer. De werkgroep heeft zich ten doel gesteld het in de vorige eeuw verdwenen Bosch van Pepe in ere te herstellen. Tegelijkertijd wil men een wandelroute realiseren tussen het al bestaande Pettenpad en het Melle'spad. Deze wandelroute van ongeveer 4,5 km. zal Pebe'spad gaan heten. Het bos kon om verschillende redenen niet op de oorspronkelijke plaats worden gerealiseerd, maar komt nu iets meer naar het westen te liggen op terreinen van Staatsbosbeheer.

De werkgroep is bijna twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen. De wandelroute Pebe'spad voert voor een deel over eigendommen van Staatsbosbeheer. Het had echter geen kans van slagen als particuliere grondbezitters niet bereid waren geweest mee te werken. Tot grote vreugde van de werkgroep hebben onlangs alle betrokken grondeigenaren toegezegd medewerking te willen verlenen. Daarom kon de Commissaris van de Koningin ook het officiële startsein geven voor de realisatie van de route.

Voor de realisatie van de route en het bos krijgt de werkgroep subsidie van het VSB-fonds, de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), het Loket Levende Dorpen, de gemeente Grootegast en de provincie Groningen. De firma gebr. Berends uit Doezum treedt op als sponsor door het terrein plantklaar te maken. Dorpsbelangen Doezum heeft zich bereid verklaard de wandelroute Pebe'spad onder haar hoede te nemen.

De locatie is als volgt te vinden: in Doezum de weg Peebos nemen, over de klapbrug en na ongeveer 300 meter rechts de Peebosserdwarsweg (te voet) nemen. Het pad aflopende komt u bij het nieuwe natuurgebied.
---

(c) Gemeente Grootegast