Korps Landelijke Politiediensten

Opvallend agressief weggedrag op autosnelwegen

Wolfheze, 05-04-2006 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft dinsdag 4 april 2006 een agressieve bestuurder aangehouden voor artikel 5 Wegenverkeerswet. De 34-jarige inwoner uit Enschede reed op de rijksweg A1 ter hoogte van Barneveld vermoedelijk in op andere weggebruiker. De Verkeerspolitie heeft een mededeling aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, divisie Vorderingen gezonden, die kan leiden tot ongeldig verklaren van zijn rijbewijs.

Rond 08.00 uur kwam er bij de meldkamer van het KLPD een melding binnen van a-sociaal verkeersgedrag op de rijksweg A1 ter hoogte van Barneveld. Een bestuurder van een grote bestelauto zou met een snelheid van 100 km/uur tot op zeer korte afstand van een kleine bestelauto rijden. Hij liep met hoge snelheid in op de bestuurder van een kleine bestelauto die kennelijk niet snel genoeg naar rechts ging. Nadat de kleine bestelauto naar rechts was gegaan en de bestuurder zijn ongenoegen over de rijwijze uitte door naar links te sturen reed de bestuurder van de grote bestelauto opnieuw op deze auto in. Hij stuurde daarbij kort voor de kleine bestelauto naar rechts en raakte deze licht.

Aan de hand van de getuigenverklaringen en het kenteken van de grote bestelauto kon de Verkeerspolitie deze bestuurder op zijn werk in Woerden aanhouden. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt voor het in gevaar brengen van de veiligheid op de weg (artikel 5 Wegenverkeerswet).

De Verkeerspolitie, unit Wolfheze, wordt de laatste tijd vaker geconfronteerd met agressief weggedrag:

Op 12 maart stopt een bestuurder van een BMW op de A12 ter hoogte van Arnhem op de middelste rijstrook kennelijk omdat hij het niet eens was met de rijwijze van een andere bestuurder. Deze botst door deze manoeuvre achter op de BMW. De bestuurder van de BMW pakt een wielmoersleutel uit de kofferbak en beschadigd de auto van de tegenpartij, die nog probeerde achteruit te rijden op de autosnelweg (!) om deze confrontatie te voorkomen.

Op 15 maart rijdt een bestuurder van een personenauto op de A28 in de bocht naar de A50 ter hoogte van Hattem kort achter zijn voorligger. De voorligger tikt kort zijn rem aan. De bumperklever was hierover kennelijk zo verbolgen dat hij naast de remmer gaat rijden en naar rechts uithaalt met zijn auto. Deze beweging is zo heftig dat de auto in de slip raakt en beide voertuigen met elkaar in botsing komen. Zij komen in de middenvangrail tot stilstand.

Op 17 maart hebben twee bestuurders op de A50 ter hoogte van Renkum onenigheid met elkaar. Eén van de bestuurders maakt het fototoestel van de ander afhandig en gaat er vandoor.

Op 29 maart gooit de bestuurder van een Volkswagen Golf op de A50 ter hoogte van Arnhem rotzooi uit zijn auto en krijgt het hierdoor aan de stok met een bestuurder van een andere Golf. Zij stoppen meerdere keren op de vluchtstrook. De rotzooimaker gooit vervolgens een aansteker naar de andere Golf, die wordt beantwoord met het gooien van een wielbout. Even verderop rijdt de rotzooimaker zonder enige aanleiding achterop de andere Golf. Uiteindelijk sneuvelt de voorruit van deze Golf. De rotzooimaker slaat deze in met een krik.

Op 2 april haalt een 32-jarige inwoner van Deventer op de rijksweg A1 rechts in en stuurt scherp naar links. De 24-jarige inwoner uit Apeldoorn is niet gediend van deze inhaalmanoeuvre en volgt de Deventenaar tot in Twello.

Een confrontatie in de Schaepmanstraat eindigt in vernieling van de voorruit met een schroevendraaier door de man uit Deventer. Bij het achteruitrijden rijdt de man uit Apeldoorn tegen de paal van een straatnaambord.

De Verkeerspolitie, unit Wolfheze, heeft al deze lentekriebelzaken in onderzoek.