IGZ: gerichter toezicht in ziekenhuizen morgelijk

Inspectie gezondheidszorg


Ziekenhuizen leverden over 2004 meer en betere gegevens over de kwaliteit van de verleende zorg dan in 2003. Hierdoor krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg steeds beter zicht op waar in ziekenhuizen de grootste risico's voor patiënten zijn. Ook kan de Inspectie beter prioriteit aanbrengen in het toezicht op de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen.

Deze zogenaamde prestatie-indicatoren zorgen er tevens voor dat de kwaliteit van de geleverde zorg voor de ziekenhuizen onderling transparanter wordt en de patiënt een duidelijke keuze kan maken voor een ziekenhuis(afdeling) in Nederland.

Dit staat in het rapport 'Het resultaat telt 2004, prestatie-indicatoren als onafhankelijke graadmeter voor de kwaliteit van in ziekenhuizen verleende zorg', dat de Inspectie voor de Gezondheidzorg vandaag heeft gepresenteerd.

In het rapport wordt een overzicht gegeven van de prestaties van ziekenhuizen in 2004 op een twintigtal terreinen, zoals decubitus, pijn na een operatie, intensive care en heupfractuur. Uit de gegevens over de prestaties blijken de verschillen tussen ziekenhuizen groot te zijn, bijvoorbeeld op het terrein van de overlijdensgevallen na een hartinfarct of het percentage patiënten dat binnen 24-uur geopereerd wordt.

Deze verschillen kunnen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanleiding geven tot een nader onderzoek. De resultaten van dat onderzoek leiden zonodig tot het nemen van die maatregelen die de wet de inspectie toestaat.

De gegevens van de ziekenhuizen uit het rapport worden gegeven aan de website www.kiesbeter.nl. Het raadplegen van deze website kan patiënten helpen bij het maken van een goede keuze voor een ziekenhuis(afdeling).


-0-0-0-