Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 5 april 2006 060405

Nijmegen scoort gemiddeld goed

In vergelijking met de dertig grootste Nederlandse steden ontwikkelt Nijmegen zich gemiddeld goed. Dat blijkt uit een studie die het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het kader van het Grotestedenbeleid heeft laten uitvoeren.

Economisch gaat het op zijn zachtst gezegd niet slecht. Nijmegen heeft zijn achterstand in het bestrijden van de werkloosheid bijna helemaal ingelopen (14 % werkloosheid tegen gemiddeld 13,1%). Het aantal banen is iets bovengemiddeld gegroeid. Ondanks de ongunstige conjunctuur is het percentage bijstandgerechtigden iets omlaag gegaan. Het percentage werkzoekenden met maximaal een vmbo-opleiding is gedaald van 59% naar 51%. Tegenover deze positieve ontwikkelingen staat dat de waardering van het ondernemingsklimaat gelijk is gebleven op het rapportcijfer 6,2.

De noodzaak voor de bouw van een tweede brug over de Waal blijkt uit het feit dat de bereikbaarheid van de stad is afgenomen. Nijmegen is wel beter bereikbaar dan steden als Eindhoven, Maastricht en Utrecht.

De sociale woonkwaliteit van Nijmegen is afgelopen jaren gestegen tot het gemiddelde van de grote steden. Ook is de verloedering verder terug gebracht, tot een relatief laag niveau. De tevredenheid over de woonomgeving en de groenvoorzieningen in de buurt is gelijk gebleven.

Op veiligheid scoort Nijmegen bijna in alle opzichten positief. De kans om in de eigen buurt slachtoffer te worden van een vermogensmisdrijf, is verder gedaald en ligt nu een stuk lager dan in de meeste andere grotere steden.

Ook op het gebied van geweldsdelicten in de eigen buurt scoort Nijmegen bovengemiddeld positief, al is het hier zijn toppositie kwijtgeraakt. Onveiligheidsgevoelens: positiever dan gemiddeld. Vernielingen en verstoringen van de openbare orde in de eigen wijk: positiever. Geen wonder dat de onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt zijn gedaald. Wel liggen ze nog iets boven het gemiddelde.

Nijmegen heeft van de dertig grootste steden het laagste percentage jeugdige delinquenten: 2,16% tegenover gemiddeld 3,98%.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382