GroenLinks

Jaarplan 2006 in teken van verkiezingen 2007

5 april 2006

Ter voorbereiding van de Verkiezingen 2007 belegt de werkgroep MiddenOosten dit jaar twee openbare debatten. Oud ambassadeur Wijenberg schreef onlangs een brief naar de bewindslieden op Buitenlandse Zaken, beide kamers en de Raad van State. De voortdurende steun van Nederland en Europa aan Israël? De omgekeerde wereld, vindt hij. Er zijn drukmiddelen genoeg om Israël tot de orde te roepen. Wijenberg hoort bij de internationale groep hoogleraren, oud-diplomaten en politici rond oud-premier Van Agt. Het internationaal recht staat bij hem voorop.

Joost Lagendijk is in het Europees Parlement voor De Groenen de woordvoerder over het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij amendeerde onlangs een actuele motie van de werkgroep MiddenOosten. Wilde de werkgroep na de gewonnen verkiezingen Hamas erkennen, Joost amendeerde het tegendeel. Eerst moet Hamas definitief afzien van het gebruik van geweld, was zijn visie.

Volgens de werkgroep MiddenOosten blijft op die manier Israël, die in de Palestijnse gebieden bezetter is, er ook de dienst uit maken. Dat tegen de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 9 juli 2004 in.

Verdere bijeenkomsten vòòr de zomervakantie (2006) Op 27 juni is er een (tweede) debat over " De geopolitieke agenda's van Israël, de VS, Europa (en Nederland) in het Midden-Oosten, de verhouding tussen "islamitisch terrorisme"en "gerechtvaardigd verzet"en het standpunt/antwoord van De Groenen en GroenLinks erop. In het voorprogramma van 27 juni West Sahara, de laatste - totaal vergeten kolonie in Afrika - en de verhouding tot Marokko.

Bijeenkomsten na de zomervakantie (2006)
De Armeense genocide en het gebruik ervan in het debat van de EU over toetreding van Turkije
De ideologische herverkaveling in de Israëlische politiek, Zionisme en de positie van Palestijnen in Israël.

Belangstelling voor de werkgroep. Mail je adres en telefoonnummer en je wordt teruggebeld. middenoostenwg@groenlinks.nl

«