Time : 16:12:50
Date : 05 April 2006
Sender Name: Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire

FANC zet zijn onderzoek bij Sterigenics voort

Een nucleair inspecteur van FANC blijft voortdurend in contact met de erkende instelling en de uitbater van het bedrijf waarin een operator accidenteel werd bestraald.

Het ongeval dat plaatsvond in Fleurus op de site van Sterigenics, wordt voorlopig gesitueerd op niveau 4 van de INES-schaal (http://www.fanc.fgov.be/newfanc/nl/dossier_INES.htm). Het FANC voert een onderzoek ter plaatse om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Het zoekt ook naar de meest aangepaste maatregelen die moeten voorkomen dat een dergelijk ongeval zich opnieuw zou kunnen voordoen. De installatie blijft voorlopig verzegeld.

De verdenking van belangrijke bestraling van een operator, zoals door FANC gemeld in zijn persbericht van 3 april jl. kan vandaag worden bevestigd. Het slachtoffer wordt verzorgd in een Frans ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de behandeling van personen die bestraald werden.

De dosimeters van alle werknemers van het bedrijf werden uitgelezen en lieten geen abnormale blootstelling zien. Verdere onderzoeken uitgevoerd op andere operatoren van Sterigenics toonden geen enkele anomalie.

Het FANC is het Belgisch overheidsorgaan dat als opdracht heeft de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de gevaren van ioniserende straling.

Contactpunt voor de pers:

Federaal Agentschap voor nucleaire contrôle
Ravensteinstraat 36
B-1000 Brussel
Tel 32 2 289 21 11
Fax 32 2 289 21 12

GP-Presse@fanc.fgov.be

http://www.fanc.fgov.be