ChristenUnie


Verdonk bagatelliseert gevaar terugkeer asielzoekers

woensdag 05 april 2006 00:00
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken legt op haar webcast uit dat geen enkele Syrische asielzoeker gevaar loopt bij haar uitzettingsbeleid. Ook niet na de fouten die gemaakt zijn door de IND. Het IND wees de asielzoekers niet op het recht hun asielaanvraag te verzwijgen aan de Syrische delegatie. Tineke Huizinga, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, reageert hierop op haar webcast en stelt dat deze asielzoekers weldegelijk gevaar lopen.

Volgens de minister zijn, door slordigheid van de IND, de afgewezen Syriërs verkeerd geïnformeerd. Zij hebben antwoord gegeven op vragen waarop zij niet hoefden te antwoorden. Zij deden dit omdat ze de indruk hadden voor de Nederlandse wet strafbaar te zijn wanneer ze het niet deden. Het was allemaal geen opzet. Het was niet de bedoeling om asielzoekers in gevaar te brengen, zegt de minister op haar webcast.

Landen als Syrië en Iran maken teruggekeerde asielzoekers het leven zuur. Wanneer deze teruggekeerden tot erkende `risicogroepen' behoren, lopen ze extra gevaar Het gaat dan om bijvoorbeeld ex-moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd. Ook Amnesty International noemt mensen met naam en toenaam die mede door hun asielverleden vervolgd worden in landen als Syrië.