Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 097 DB
Datum: 5 april 2006

Onderzoek naar risico overstromingen in Fryslân en Groningen

De provincies Fryslân en Groningen, de Friese en Groningse waterschappen en Rijkswaterstaat Dienst Weg en Waterbouwkunde laten onderzoeken hoe een overstroming verloopt bij het falen van de zeedijken. De onderzoeksresultaten kunnen een belangrijke rol spelen bij de voorbereiding van rampenbestrijdingsplannen en bij de discussie over het nut en de eventuele verbetering van tweede waterkeringen.

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van een doorbraak van zeedijken wordt met een computermodel het verloop van overstromingen gesimuleerd. In het onderzoek zijn een aantal locaties geselecteerd waar de zeekering doorbreekt. Hiermee wordt inzicht verkregen in de snelheid waarmee een gebied overstroomt, welke gebieden als eerste onderlopen en hoe hoog het water komt te staan. Van belang daarbij zijn de hoogteligging, het grondgebruik, de ligging van waterlopen en de aanwezigheid van kaden, oude dijken en hoger gelegen wegen, die het water tijdelijk kunnen keren. De kans op een doorbraak van de Friese en Groningse zeedijken is normaal gesproken niet groot. Een overstroming met slachtoffers en schade is echter nooit geheel uit te sluiten. Mocht er in de toekomst een zeedijk doorbreken, dan kan een crisisteam snel een betrouwbare inschatting maken van de omvang van de ramp en bijvoorbeeld besluiten tot evacuatie van gebieden.

Andere dijken
In Fryslân hebben tweede waterkeringen een officiële status. In Groningen bestaan ze vaak nog wel, maar hebben ze geen functie meer als tweede kering. Het onderzoek zal de invloed van deze keringen op het verloop van een overstroming in beeld brengen. Zo kunnen de partijen bepalen of een tweede waterkering noodzakelijk, wenselijk of misschien overbodig is. Verder wordt de invloed van bijvoorbeeld boezemkeringen en op hoogte aangelegde (spoor)wegen op een overstroming in beeld gebracht.

Veiligheid Nederland in Kaart (VNK)
De Unie van Waterschappen, het Rijk en de 12 provincies hebben afgesproken om de Veiligheid van Nederland in Kaart (VNK) te brengen. Doel van VNK is om voor heel Nederland de overstromingskansen en de gevolgen van overstromingen te berekenen en aan de hand daarvan overstromingsrisico's vast te stellen. Met dit onderzoek voor Fryslân en Groningen wordt hieraan bijgedragen. Omdat water zich niet laat tegenhouden door een provinciegrens, worden zowel Groningen als Fryslân in dit onderzoek meegenomen. De opdracht is gegeven aan 'HKV lijn in water' uit Lelystad. De onderzoeksresultaten worden in september 2006 verwacht.


---- --