Gemeente Utrecht

Na uitspraak Raad van State kan overkapping A2 doorgaan: Bezwaren stichting door rechter afgewezen

Vandaag sprak de Raad van State uit dat het beroep van de stichting Ronduit Weg (vertegenwoordigd door de heer Van Oosten) niet ontvankelijk is verklaard. Dat betekent dat het uitwerkingsplan zoals dat gemaakt is voor de verbreding, verlegging en ondertunneling van de A2 ten westen van Utrecht in uitvoering kan worden genomen. En het betekent ook dat de stedenbouwkundige ontwikkelingen in dat deel van Leidsche Rijn zeker zijn gesteld wat ook financieel van belang is. De belangrijke bouwplannen aldaar kunnen nu voorbereid worden.

Bezwaren tegen vervallen aansluiting Vleutenseweg-A2

Het bezwaar dat de stichting Ronduit Weg naar voren bracht was dat door het vervallen van de aansluiting van de Vleutenseweg op de A2 méér verkeer gebruik zou maken van de op- en afritten bij Hooggelegen. Daardoor zou er meer verkeer in Oog en Al komen en dat zou problemen geven met de luchtkwaliteit. Deze bewaren zijn niet ontvankelijk verklaard. De rechter vindt het verband tussen het vervallen van de aansluiting van de Vleutenseweg en de luchtkwaliteit in Oog in Al "te onbepaalbaar". De luchtkwaliteit in Oog en Al wordt immers door allerlei ruimtelijke ontwikkelingen bepaald; er is geen onlosmakelijk en rechtstreeks verband tussen het vervallen van de aansluiting Vleutenseweg op de A2 en de luchtkwaliteit in Oog en Al. Bovendien had de rechter oog voor het feit dat de gemeente in en rondom de wijk Oog in Al in de komende jaren tal van maatregelen neemt die de verkeersstromen zullen reguleren.

Wethouder Lenting is blij met de uitspraak: "In de eerste plaats omdat de verbouwing van de A2 en het maken van plannen voor de bouw van het Leidsche Rijn Centrum kunnen beginnen. Maar ook omdat de hoogste rechter nu heeft aangegeven dat niet iedereen -dus ook niet Cees van Oosten of een van zijn stichtingen- zomaar kan stellen in zijn belang getroffen te worden door een bepaald plan. Daar is meer voor nodig, vooral bij complexe plannen waarbij allerlei ruimtelijke en andere ontwikkelingen door elkaar en op elkaar inspelen, met de bedoeling gezamenlijk tot een optimaal resultaat te komen."

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pluup Bataille, bestuurscommunicatie, 030 286 11 40.