Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Datum: 05/04/2006
Auteur:
Bron: AFMP

AFMP/FNV en MARVER/FNV verwerpen resultaat

Het sectorenberaad van de AFMP/FNV en de MARVER/FNV heeft vandaag het arbeidsvoorwaardenresultaat als onvoldoende beoordeeld en vervolgens verworpen. De afgelopen drie weken zijn bestuursleden en kaderleden het land ingegaan om het voorliggende resultaat uit te leggen en de meningen van onze leden te peilen. Tijdens een af en toe emotionele vergadering werd het standpunt van de ACOP/FNV bepaald.Geconstateerd is dat het voorliggende resultaat niet evenwichtig genoeg is. De zure elementen wegen vele malen zwaarder dan het zoet.

Vooral de ophoging van de ontslagleeftijd met daaraan gekoppeld een onfatsoenlijke inverdienmogelijkheid, een als zeer mager beoordeelde loonparagraaf en het feit dat de negatieve financiële effecten van de invoering van de zorgverzekeringswet niet worden gecompenseerd wordt als zuur ervaren.

In zijn algemeenheid beschouwd men het resultaat ook als onvoldoende uitgewerkt. Het ontbreken van leeftijdsbewust personeelsbeleid en vooral het gemis van een duidelijk toekomstperspectief in het kader van het flexibel personeels systeem wordt niet begrepen.

Verder speelde het wantrouwen in de richting van de werkgever defensie een belangrijke rol bij de beoordelingen.

Hoe nu verder?
Aanstaande donderdag zal de uikomst van onze achterbanraadpleging in het Sector Overleg Defensie aan de Staatssecretaris worden aangegeven. Afhankelijk van de opvattingen van de andere vakbonden zal het resultaat worden verworpen dan wel worden aangenomen.

Indien het resultaat wordt verworpen zullen de onderhandelingen wat ons betreft snel moeten worden hervat. Het duurt al lang genoeg. We zullen echter nooit onder tijdsdruk een slecht resultaat accepteren.

We wachten de uitslag aanstaande donderdag af.

4 april 2006

---