Gemeente 's-Hertogenbosch

05-04-2006
Verklaring van Inkomen en Vermogen (VIV) niet langer verkrijgbaar bij gemeente
Als u rechtsbijstand nodig hebt, kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van de overheid. De hoogte van de overheidssubsidie is afhankelijk van uw inkomen en dat van uw partner. Om in aanmerking te kunnen komen voor een bijdrage van de overheid, moest u tot nu toe een Verklaring van Inkomen en Vermogen (VIV) invullen. Die kon u verkrijgen bij de gemeente. De Verklaring van Inkomen en Vermogen heet vanaf 1 april 2006 Inkomensverklaring. Het nieuwe formulier is vanaf 1 april alléén te verkrijgen bij uw advocaat of rechtsbijstandverlener. U kunt het ook zelf downloaden op www.rvr.org

Met de nieuwe Inkomensverklaring is het gemakkelijker om vast te stellen wat u zelf financieel kunt bijdragen als u rechtsbijstand nodig hebt. De Raden voor Rechtsbijstand gaan de financiële gegevens van u en uw eventuele partner voortaan elektronisch opvragen bij de Belastingdienst. Dat is geregeld in de Wet op de Rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand maakt dan gebruik van uw sofi-nummer en controleert uw gegevens automatisch bij de Gemeentelijke Basisadministratie. De Raad voor Rechtsbijstand controleert uw persoonsgegevens voortaan ook elektronisch. Het resultaat van deze nieuwe methode is:

- een eenvoudige aanvraagprocedure;

- minder administratieve lasten voor rechtsbijstandverleners;
- snellere afhandeling van aanvragen;

- betere controle op het stelsel omdat gebruik wordt gemaakt van de gegevens die bij de belastingdienst bekend zijn.

Wilt u meer weten over de veranderingen? Raadpleeg dan de brochures van het Ministerie van Justitie:

- Hoe vraagt u gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation aan?
- Probleem, conflict, juridische vraag? Wat kunt u doen en waar kunt u terecht?

U kunt de brochures lezen of downloaden op www.postbus51.nl Postbus 51 stuurt u de gratis folders als u belt naar (0800) 8051.