Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

IGZ rapport Prestatie-Indicatoren Ziekenhuizen 2004

Kamerstuk, 5-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/IZ/2670090

5 april 2006

1. Inleiding
Vanaf 2003 doet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) jaarlijks onderzoek naar de prestaties van alle Nederlandse ziekenhuizen. Om de prestaties van met name de kwaliteit en veiligheid van zorg te kunnen meten, heeft de IGZ in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Orde van Medisch Specialisten (OMS) een basisset van prestatie-indicatoren opgesteld. In bijgevoegd rapport vindt u de resultaten van dit onderzoek van het tweede jaar (2004).

2. Ziekenhuizen registreren aanmerkelijk beter. Een groot verschil met 2003 (het proefjaar) is dat de ziekenhuizen in 2004 de uitkomsten van zorg aanmerkelijk beter hebben geregistreerd. Daardoor zijn de resultaten van 2004 veel completer en nauwkeuriger.

3. Op weg naar een betere zorg.
De prestatie-indicatoren zijn inmiddels een vast onderdeel van de kwaliteitscyclus.
De ziekenhuizen en de medisch specialisten kunnen de landelijke prestaties afzetten tegen hun eigen prestaties. Dat geeft hen een stimulans om indien nodig de zorg te verbeteren en versneld over te gaan tot het toepassen van "best practices".
Voor de IGZ maken de indicatoren deel uit van het preventieve onderzoeksinstrumentarium waarmee, op basis van risico-inschatting, vervolgens prioritering van het toezicht kan plaatsvinden. De prestatiescores leiden tot grotere transparantie in de zorg en meer keuzemogelijkheden voor de patiënt. De zorgverzekeraars kunnen de scores gebruiken bij hun zorginkoop.

4. De resultaten zijn voor iedereen toegankelijk. De ziekenhuizen hebben hun prestatiescores openbaargemaakt op hun website. Zij publiceren hun gegevens ook op één website bij de Vereniging Nederlandse Ziekenhuizen (VNZ). Vanaf 2006 (verslagjaar 2005) maken de prestatie-indicatoren deel uit van het Jaardocument maatschappelijke verantwoording.
Het Jaardocument stelt de ziekenhuizen in staat in één keer en op geïntegreerde wijze te voldoen aan alle jaarlijkse (wettelijke) verantwoordingsverplichtingen. Dat betekent voor de ziekenhuizen een aanzienlijke administratieve lastenverlichting. Hierdoor kunnen zij zich meer richten op hun primaire proces: het verlenen van zorg. De gegevens uit de Basisset prestatie-indicatoren worden ter beschikking gesteld aan de website http://www.kiesbeter.nl/. Het raadplegen van deze website kan patiënten in staat stellen een beredeneerde keuze te maken voor een ziekenhuis.

5. Gebruik en ontwikkeling prestatie-indicatoren De set prestatie-indicatoren die thans in gebruik is, is geen statisch gegeven. Vanzelfsprekend zal zij kritisch worden geëvalueerd. In 2006 zal tot 25% van de huidige indicatoren vervangen zijn door andere. Indicatoren die geen discriminerende waarde (meer) hebben, worden verwijderd. Dit zal in overleg met samenwerkende partijen en wetenschappelijke- en belangenverenigingen plaatsvinden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* IGZ rapport Prestatie-Indicatoren Ziekenhuizen 2004 (nieuw venster) Rapport | 5-4-2006 (pdf, 180 pag., 2.005 kB)