Nationaal Comité 4 en 5 mei


Marco Borsato roept ouders op met hun kinderen
over 4 en 5 mei, oorlog en vrede te blijven praten

"Ik heb zelf ook de oorlog niet meer meegemaakt, maar we moeten over oorlog en vrijheid blijven praten, op school, maar ook thuis, met ouders, opa's en oma's." Met die woorden richtte Marco Borsato zich vanmorgen tot de leerlingen en hun ouders en grootouders in een overvolle aula van basisschool de Zeetuin in Almere.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei reikte Marco Borsato, ambassadeur van War Child, de eerste exemplaren van het boekje Vrijheid maak je met elkaar uit aan de aanwezige kinderen. Hij vroeg hen om postbode te willen zijn, en een brief aan hun ouders of verzorgers te bezorgen. In de brief doet Borsato een oproep aan ouders om over de onderwerpen van 4 en 5 mei te praten.

Vrijdag a.s. wordt het boekje Vrijheid maak je met elkaar, het Nationaal Aandenken 2006 op duizenden basisscholen in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba aan meer dan 200.000 kinderen uitgereikt. Scholen zijn opgeroepen om 11.30 uur naar het Schooltv weekjournaal te kijken, waarin Marco Borsato alle kinderen toespreekt en hen oproept de ouderbrieven te bezorgen.

Ouders en kinderen op basisschool de Zeetuin in Almere waren getuigen van Marco Borsato's eigen betrokkenheid bij het onderwerp vrijheid en oorlog. Als ambassadeur van War Child reist Borsato regelmatig naar landen waar kinderen de gevolgen van oorlog en geweld aan den lijve hebben ondervonden. Borsato deed een emotionele oproep om met elkaar te blijven praten over wat vrijheid betekent. "Vrijheid is echt niet vanzelfsprekend en dat voel je pas als je ergens komt, waar je niet zomaar kunt doen of zeggen wat je wilt", reageerde Borsato op de vraag waarom hij herdenken en vieren op 4 en 5 mei zo belangrijk vindt. Het Nationaal Aandenken 2006 werd door hem geprezen als uitstekend middel om samen te lezen en als leidraad voor ouders bij gesprekken met hun kinderen.

Sinds 2000 wordt het boekje Vrijheid maak je met elkaar elk jaar opnieuw aan kinderen die dan in groep 7 zitten aangeboden. Het boekje is een Nationaal Aandenken, een geschenk waardoor kinderen kennis maken met herdenken en vieren. De leerlingen mogen het boekje mee naar huis nemen. Door middel van de bijbehorende ouderbrief worden ouders aangespoord om samen met hun kinderen jaarlijks deel te nemen aan de traditie van herdenken en vieren.

In Vrijheid maak je met elkaar wordt aandacht geschonken aan verschillende onderwerpen met betrekking tot (on)vrijheid, vrede, oorlog, rechtsstaat en democratie. Door middel van korte verhalen, gedichten en met bijbehorende opdrachten leren de 11-jarigen wat vrijheid voor hen betekent. Bij het boekje hoort een ouderbrief en een website welke ouders en docenten handvatten biedt om de onderwerpen uit het boekje met de kinderen te bespreken.
---

Noot voor de redactie,

Nationaal Comité 4 en 5 mei