Dienstenbond CNV

Daadkracht bij Biegelaar: Maar het voelt niet goed! 05-04-2006

In het laatste overleg met de nieuwe directie van Biegelaar is door dhr. Smeets het plotselinge vertrek van de vorige directeur toegelicht, zijn visie op de moeilijke fase waarin Biegelaar thans verkeert en de naar zijn mening noodzakelijk te nemen maatregelen, waaronder het nieuwe voorstel over de gratificatie.

Natuurlijk wisten we dat het bij Biegelaar niet goed gaat, maar uit het gesprek is gebleken dat de situatie bij Biegelaar nog slechter is dan door dhr. Geitenbeek voorgespiegeld. De nieuwe directie is heel duidelijk: Het gratificatievoorstel accepteren of anders mogelijke consequenties voor de werkgelegenheid (van een deel) van het personeel. Overigens is het gratificatievoorstel niet de enige bezuiniging, er wordt ook op tal van andere zaken (niet arbeidsvoorwaardelijk) bezuinigd.

We hebben geconstateerd dat de meerderheid van de werknemers al vrij snel had ingestemd met behoud van de gratificatie (nu onderdeel van het salaris) door extra diensten te werken. Komt bij dat ook de leden van de Ondernemingsraad positief zijn over de nu gevolgde koers.

En toch zint het ons niet. We zijn al maanden aan het praten en onderhandelen in goed overleg met zowel de directie van Biegelaar als de Ondernemingsraad.

We waren ook dicht bij een oplossing wat draagvlak had bij de leden maar die oplossing is nu helaas ook van de baan. Het wordt gevoeld als slikken of stikken, met de kans op ontslag door reorganisatie of faillissement, als dreigement op het moment dat het personeel niet mee wil in het voorstel van de directie. Het vertrek van de vorige directeur leidt tot daden van de nieuwe directie die bovendien bijna per omgaande worden ingevoerd.

Wij kunnen u niet adviseren niet te tekenen omdat het u zou kunnen schaden.

Wij adviseren niet om voor of tegen te zijn. Iedereen moet zelf besluiten of hij of zij akkoord gaat. Wij laten de keus aan de mensen over maar sluiten onze ogen niet voor het bovenstaande. Wij laten nagaan of hetgeen Biegelaar voorstelt door de juridische beugel kan (de morele beugel is wat anders)..

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen maar vragen u ook ons te blijven informeren over de gang van zaken binnen de onderneming.

Meer dan ooit is het belangrijk dat uw niet georganiseerde collegas zich aansluiten bij CNV Dienstenbond. Willen we echt een vuist kunnen maken zullen ook de niet georganiseerde werknemers zich solidair dienen te verklaren met u en hetgeen de vakbond namens haar leden doet. Of laat u ze op uw kosten meeliften? Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap. CNV Dienstenbond heeft veel te bieden, waaronder een gratis rechtsbijstandverzekering in de privé-sfeer en een verzekering voor begeleiding van werk naar werk en loonaanvulling bij werkloosheid en ziekte. Hij of zij kan zich aanmelden via www.cnvdienstenbond.nl

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl