Dienstenbond CNV

Stand van zaken CAO VGT
05-04-2006

In de zomer van 2005 is het overleg met werkgevers stopgezet. De reden ligt erin dat werkgevers (principieel) de werkweek naar 38 uur willen uitbreiden, maar daar niet voor willen betalen. Als CNV Dienstenbond hebben wij gesteld dat een uitbreiding naar 38 uur niet onbespreekbaar is, maar er wel boter bij de vis moet; gewoon de gewerkte uren betalen aan de werknemers. Echter, werkgevers willen tot kostenreductie komen en houden vast aan de loonsverlaging van 8% die zo gerealiseerd wordt over de rug van werknemers. Daar zijn wij met werkgever niet uitgekomen en vervolgens hebben werkgevers collectief wel éénzijdig de 38-urige werkweek ingevoerd voor nieuwe medewerkers per 1 juli 2005.

Daarop hebben wij gereageerd, dat als er nog in formele zin onderhandeld gaat worden over de CAO, wij dat niet doen met onze rug tegen de muur; het dictaat van werkgevers accepteren wij niet, dan zien we al hoe dat in de toekomst vervolgens gaat. Zonder dat werkgevers hun éénzijdige invoering van de 38-urige werkweek van tafel halen, zien wij vooralsnog geen reden om verder te praten over de CAO. Zoals het er nu naar uitziet, zal die er dan op korte termijn ook niet komen. Uiteraard is onze wens om er wel uit te komen en wel tot afspraken te komen, echter, dat doen we wel op basis van gelijkwaardigheid en niet met een mes op de keel. In dat gesprek, zonder voorwaarden, is CNV Dienstenbond zeker bereid om te zoeken naar oplossingen voor de door werkgevers gesteld problematiek. Helaas, werkgevers hebben aangegeven dat de invoering van 38 uur principieel ligt en daarmee wordt elke ingang om tot oplossingen te komen verder geblokkeerd.

Wat betekent dat voor u?

Als werknemer werkte op het moment dat de CAO nog van toepassing was, dus voor 1 april 2004, geldt de nawerking van de CAO. Dat wil zeggen dat de CAO als het ware een onderdeel van het individuele arbeidscontract is geworden. Werknemer kan dan een beroep blijven doen op de laatst geldende CAO en werkgever moet die toe blijven passen. Als werknemer na de looptijd in dienst is gekomen, ontstaat er een andere situatie. Zoals met de invoering van de 38-urige werkweek gebeurd is. Als werkgever verstandig is past hij alsnog de CAO toe. Want, als er later een nieuwe wordt afgesloten, moet hij toch met terugwerkende kracht de CAO toepassen.

Daarnaast leiden andere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers die hetzelfde werk doen altijd tot ongelijkheid en onrust bij collegas. Bovendien, de "oude" collegas zullen in toenemende mate anders ingezet gaan worden, zij zijn namelijk duurder dan de nieuwe collegas.

CNV Dienstenbond en de Nederlandse Mededingingsauthoriteit

U heeft in de pers kunnen lezen dat CNV Dienstenbond bij de Nederlandse Mededingingsauthoriteit (NMa) een klacht heeft ingediend over de éénzijdige invoering van de 38-urige werkweek door werkgevers. De NMa heeft deze klacht in behandeling genomen en zal eind april in een formele hoorzitting de standpunten van beide partijen beoordelen. Bij een positieve uitspraak betekent dat dat werkgevers niet éénzijdig arbeidsvoorwaarden mogen aanpassen en zij weer met CNV Dienstenbond aan tafel moeten gaan.

Voor vragen en/of opmerkingen, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl