Dienstenbond CNV

Hema alsnog door de bocht !
05-04-2006

Het zal u niet zijn ontgaan, maar met de directie van de HEMA hebben wij alsnog overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. Medio oktober 2005 is het overleg afgebroken omdat partijen toen niet tot overeenstemming konden komen.

Afschaffen van de toeslagen voor de koopavond en de zaterdagmiddag, invoering van een 38 urige werkweek en slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers waren toen de struikelblokken. HEMA heeft vervolgens een finaal eindbod op tafel gelegd en dat eindbod is door u, als ook door de leden van FNV Bondgenoten afgewezen.

Allen de leden van VHP Vendex KBB hebben het eindbod voor de CAO warenhuizen en hun eigen CAO (Hoger Personeel) , met een krappe meerderheid geaccepteerd.

Wij hebben toen niet onder stoelen of banken gestoken dat dat akkoord ons een doorn in het oog was. Niet alleen omdat nieuwe medewerkers er bekaaid af zouden komen, maar ook omdat de VHP Vendex KBB alleen het Hoger Personeel vertegenwoordigt.

Wij hebben daarop een kort geding aangespannen, omdat wij van mening waren dat er geen rechtmatige CAO was afgesloten. De rechter heeft ons in het gelijk gesteld en schortte de overeenkomst op. HEMA heeft tegen de uitspraak een spoedappél ingesteld.

Na nieuwe onderhandelingen is nu wel een akkoord bereikt. Dit akkoord treft u bijgaand aan. Met het afsluiten van dit akkoord, dat tot 31 januari 2007 loopt, komt een einde aan twee jaar onderhandelen. Afschaffen van toeslagen, invoering van de 38 urige werkweek en slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers zijn grotendeels van tafel.

Voor nieuwe medewerkers die na januari 2006 in dienst treden gelden, nieuwe lagere salarisschalen. De mogelijkheden om door te groeien naar een hogere salarisschaal zijn uitgebreid en verbeterd.

Wij zijn redelijk tevreden over het resultaat en nu is het woord aan u.

U heeft het laatste woord en het bereikte resultaat leggen wij dan ook aan u voor.

Wilt u uw reactie voor 18 april a.s. aan ons per e-mail terugsturen? Wij zijn van mening dat het meest haalbare is bereikt.

Hebt u nog vragen en/ of opmerkingen over deze info, neem dan gerust contact op met uw bestuurder, Geert B. Rijzinga. Telefoon 023 5670615 of e-mail g.rijzinga@cnvdibo.nl

Bijlage: Overeenstemming nieuwe CAO HEMA (Pdf)