GroenLinks

Zwak begrotingscompromis komt niet tegemoet aan noden EU

Meerjarenbegroting van de Europese Unie 2007 - 2013 5 april 2006

"Het is moeilijk te geloven dat het zwakke compromis over de financiële perspectieven het best mogelijke was," zegt Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) over het dinsdagnacht bereikte akkoord. "Het akkoord over de meerjarenbegroting 2007 - 2013 voorziet de Europese Unie gewoonweg van te weinig middelen."

"Het is opnieuw een bewijs van het totale gebrek aan ambitie van de Europese leiders. Het Europees Parlement ging ervan uit dat 974 miljard euro het minimale was dat de EU nodig heeft om in de periode 2007 - 2013 de uitdagingen in te vullen waar ze nu voor staat, zowel voor de interne ontwikkeling als voor haar positie in de wereld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het akkoord gestrand is op ruim 100 miljard euro minder. De kleine toegift die de Europese Raad heeft gedaan, is niet meer dan een doekje voor het bloeden," aldus Buitenweg.

Armzalig
Het eindresultaat is volgens Buitenweg 'een kortzichtig budget', dat geen mogelijk biedt tot eventuele hervormingen. "De kleine vooruitgang die hier en daar te bespeuren valt, wordt volkomen overschaduwd door de grote tekortkomingen. Er gaat opnieuw veel geld naar landbouw- en exportsubsidies, maar de fondsen voor plattelandsontwikkeling moeten het doen met 20 miljard euro minder. Voor ambitieuze projecten als Natura 2000 (Europees geld bestemd voor natuurbehoud) zijn er zo goed als geen middelen voorzien. Ook het Erasmus-project bedoeld voor het uitwisselen van studenten EU krijgt niet de gevraagde middelen. Daardoor blijft hun aantal steken op 210.000 in plaats van de beoogde 340.000."

"Het mag duidelijk zijn dat de Europese Groenen onder geen beding met dit armzalige compromis zullen instemmen." Buitenweg meent dat het kernprobleem blijft, dat de lidstaten nog steeds weigeren voldoende middelen uit te trekken voor de ontwikkeling van een échte Europese Unie. "Het is aan de Europese Raad om na te gaan denken over een nieuwe financieringswijze van de EU, waarbij een EU-belasting niet mag worden uitgesloten. De kleingeestige aanpak van nettobetalers en
-ontvangers werkt niet langer."

"Gezien het weinig bemoedigende resultaat van de onderhandelingen wordt de tussentijdse evaluatie van 2008/2009 nog belangrijker. Hopelijk slaagt de Europese Commissie er dan in om in samenwerking met het Europees Parlement de Raad te dwingen af te stappen van de bekrompen boekhoudersmentaliteit die nu het debat domineert," aldus Kathalijne Buitenweg.

«