GroenLinks

Maak Europese ministerraad openbaar

Openbaarheid vergaderingen EU-ministerraad 5 april 2006

In 2003 diende de Duitse christen-democratische europarlementariër Elmar Brok een klacht in tegen de beslotenheid van vergaderingen van de Europese Raad bij de Europese Ombudsman. De Europese Ombudsman oordeelde dat de er sprake is van een serieuze misstand en dat er ook geen enkele rechtvaardiging voor geheimhouding bestaat. Dinsdag onderschreef het Europees Parlement deze conclusie volledig.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het absurd dat bij Europese instellingen met twee maten gemeten wordt. Vergaderingen en documenten van het Europees Parlement zijn voor het publiek volledig toegankelijk. Voor de Raad van Ministers gelden blijkbaar andere regels, die ze zelf vast kan stellen. "Het is onacceptabel dat de Europese ministers belangrijke besluiten achter gesloten deuren blijven nemen," aldus Buitenweg. "Voor de geloofwaardigheid van de besluitvorming in Europa is het broodnodig dat hier snel verandering in komt. Met de zo verfoeide achterkamertjespolitiek moet het afgelopen zijn."

Aanvankelijke inzet
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft zelf ook eens een procedure tegen de Raad gestart bij de Ombudsman. Zij wilde de evolutie kennen in het Nederlandse regeringsstandpunt omtrent het Europese asielbeleid. "Het is mijn democratisch recht dat ik te weten mag én kan komen hoe precies een compromis tussen 25 EU-lidstaten over zo'n belangrijk onderwerp tot stand komt en welke rol de Nederlandse regering daarin speelt." volgens Buitenweg. "Ook ik maak compromissen maar als parlementariër moet ik daar terecht verantwoording over afleggen over het verschil tussen mijn aanvankelijke inzet en het uiteindelijke besluit.

Het aangenomen rapport roept het Oostenrijks voorzitterschap van de EU op om de interne procedureregels van de Europese Raad op de symbolische datum 9 mei - de Dag van Europa - te wijzigen. Alle vergaderingen van de Raad zouden onder meer net zoals die van het parlement via internet live te volgen moeten zijn.

Saillant detail is overigens dat initiatiefnemer Brok, die ook voorzitter is van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement openbaarheid niet altijd propageert. Op maandag werd de discussie over de geplande toetreding met Roemenië en Bulgarije met Europees Commissaris Rehn achter gesloten deuren gehouden. Zogenaamd om europarlementariërs de gelegenheid te geven in alle openheid te discussiëren.

Zie ook


* verslag over het openbaar maken vergaderingen Europese ministerraad

«