29
30

April 2006

TourPRess stelt Aad Struijs Persprijs in
TourPRess Holland gaat ieder jaar een persprijs in de sector reizen en toerisme uitreiken. De prijs zal de naam van de in 2004 overleden collega Aad Struijs dragen en voor het eerst eind van dit jaar of rond de Vakantiebeurs van 2007 worden uitgereikt, zo is op de ledenvergadering in De Keukenof besloten.
"Het is een jaarlijkse onderscheiding voor bijzondere prestaties in de sector reizen en toerisme. Daarmee wil het bestuur de nagedachtenis en het gedachtegoed eren van Aad Struijs, die met zijn publicaties een blijvende bijdrage van onschatbare waarde heeft geleverd aan de promotie van toeristische bestemmingen in eigen land en ver daar buiten", aldus de commissie die de prijs voorbereidde en die nu ook de eerste jury gaat vormen: Liduine Hoyinck, Lia Grooters en Nico van der Maat (foto onder)

Afbeelding Diverse categorieën

De prijs zal zo breed moge-lijk worden gedragen. Journalisten en schrijvers in de reisjour-nalistiek (tekst en beeld) voor dag- en week-bladen, tijd-schriften, vak-bladen, inter-net, radio en televisie, kunnen er voor in aanmerking komen. Maar ook auteurs van reisboeken en boeken met een toeristische insteek. Gedacht wordt ook aan fotografen en fotojournalisten die een aansprekende fotoreportage hebben gemaakt. Of een hele redactie of uitgever die veel betekent voor de reisjournalistiek en een reiswebsite.
Behalve voor bovenstaande categorie komen ook toeristische campagnes, toeristische initiatieven van Verkeersbureaus, VVV's, PR-bureaus met toeristische accounts, reisorganisaties met bijzondere campagnes in aanmerking. Dus mensen, instanties, organisaties of bedrijven die een bepaald toeristisch onderwerp of thema op een creatieve manier in de aandacht van het publiek en de toeristische pers brengen. Om voor de prijs in aanmerking te komen hoeft men geen lid te zijn van TourPRess. Op termijn komt er mogelijk ook een aanmoedigingsprijs voor jonge veelbelovende vakmensen in bovengenoemde beroepsgroepen. Besluiten hierover zijn nog niet genomen. De prijs zal ieder jaar worden uitgereikt. Het ene jaar voor de reisjournalistiek en het jaar daarop voor de andere categorie van voorlichting en PR.

Beeldje als prijs
Tijdens de vergadering presenteerde het bestuur een ontwerp van een beeldje dat als prijs zal worden uitgereikt. Het is van de kunstenaar Adry Hoeven uit Moergestel. Het is een figuur met een boek in de hand en een grote veer op de rug. Secretaris Marijke Russ van Mook verwoordde de beweegredenen van de kunstenaar daarbij: "De (schrijf)veer vanwege de journalistiek, maar ook voor de bevlogenheid van Aad Struijs in zijn werk. Met een knipoog naar zijn naam. Het boek in de handen, is het werk dat hij geleverd heeft en waar een ieder nog van kan genieten en tips kan uithalen. Zijn jas waait in de wind, naar de vele windstreken waar hij voor zijn werk terecht kwam. De kompasroos waar hij in staat, verwijst ook naar zijn reislust. Het beeld staat vier en trots vooruit, want hij had passie en was trots op zijn beroep".

TourPress leden treffen een uitgebreid(er) verslag van de ALV op de verenigingspagina's
2006-04-05