Ned ver voor psychiatrie

VIP-trofee uitgereikt aan psychiater Nelleke Nicolaï

Tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) dat van 5-7 april 2006 gehouden wordt in Groningen is de VIP-trofee uitgereikt aan Nelleke Nicolaï, vrijgevestigd psychiater/psychotherapeut in Rotterdam.

De VIP-trofee wordt dit jaar aan Nelleke Nicolaï toegekend als voortrekker en boegbeeld van de Vrouwenhulpverlening in Nederland. Met name wegens haar verdiensten bij het ontdekken van het belang van seksueel misbruik bij het ontstaan van psychische stoornissen en het ontwikkelen van behandelingen hiervoor. Nicolaï was eerst arts en psychotherapeut, pas later deed ze de opleiding tot psychiater. Mede hierdoor werd ze de perfecte trait d union tussen alternatieve vormen van vrouwenhulpverlening en de reguliere geestelijke gezondheidzorg. In de jaren tachtig was ze voorzitter van de projectgroep voor vrouwenhulpverlening van het Ministerie van Sociale Zaken en de Directie Coördinatie Emancipatiezaken. In 1992 verscheen haar boek Vrouwenhulpverlening en Psychiatrie , een basisboek dat veel in de psychiatrie-opleiding wordt gebruikt. Zij was tevens jarenlang redactielid van het Tijdschrift voor Psychiatrie en van het Tijdschrift voor Psychotherapie. In 2002 verscheen onder haar redactie het Handboek Psychotherapie na seksueel misbruik . Hiermee bracht zij de vrouwenhulpverlening een belangrijke stap verder.

De VIP-trofee (bestaande uit een beeldje en een geldbedrag) wordt door de Sectie Vrouwen in de Psychiatrie van de NVvP eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een persoon of een instelling, die zich heeft ingezet voor de positie van vrouwelijke psychiaters en patiënten en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van sekse-specifieke zorg voor psychiatrische patiënten. Sekse-specifieke zorg is zorg die rekening houdt met de verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen hebben bijvoorbeeld deels verschillende psychiatrische problemen. Mannen hebben vaker een verslavingsprobleem. Depressies, angstproblemen en eetproblemen worden voornamelijk bij vrouwen gezien. Zij hebben veel meer te kampen met gevolgen van seksueel misbruik.