GGD Friesland


4 april 2006

Groot spektakel in Kootstertille voor de schooljeugd

Op woensdag 5 april is er een groot spektakel voor de schooljeugd, dit in het kader van de afsluiting van het project Gezonde Start.

Kinderen van de 3 basisscholen beginnen 's ochtends met een activiteitencircuit: gezonde broodjes maken, spelletjes, bezoeken van fototentoonstelling, hip hop en streetdance.

Daarna laten een groep kinderen van elke school een zelf gemaakte dramaproductie over bewegen, gezond eten of omgaan met elkaar zien. Dit zijn de drie thema's waar de scholen de afgelopen 2 jaar veel aandacht aan hebben gegeven.

Tot slot krijgt burgemeester Lyklema van Achtkarspelen de uitslag van de fotoverkiezing overhandigd.

De organisatie van deze activiteit is in handen van ouders en leerkrachten van de drie scholen samen met de welzijnsinstelling "Het Achtkant".

Kinderen kiezen de "de onveiligste, vieste, mooiste, ..... plek van Kootstertille"

Kinderen van de woensdagmiddag club hebben in Kootstertille foto's gemaakt van veilige - onveilige, lelijke - mooie, vieze - schone, gezonde - ongezonde plekken in hun dorp. Bij het bezoeken van de fototentoonstelling kiezen de kinderen wat zij de vieste, de gezondste, de mooiste etc. plek van hun dorp vinden. Aan de burgemeester wordt de uitslag overhandigd en hem wordt gevraagd of hij iets kan doen aan de bijvoorbeeld de onveilige en vieste plekken in het dorp.

Gezonde Start

Het project Gezonde Start is een initiatief van GGD Fryslân en is in januari 2004 van start gegaan. Naast Kootstertille wordt het project ook uitgevoerd in de wijk Heechterp/Schieringen in Leeuwarden. Het project richt zich op de gezondheidsbevordering van kinderen van 0 - 12 jaar.

Zowel in Leeuwarden als in Kootstertille zijn projectteams gevormd waarin alle belangrijke organisaties die met kinderen werken waren vertegenwoordigd. Vervolgens zijn er in samenspraak met beroepskrachten, ouders én kinderen de thema's gekozen en vastgesteld. De thema's zijn sociaal gedrag van kinderen, opvoeding en een gezonde leefstijl. Daarna hebben de twee projectgroepen, uit een door het NIGZ opgestelde review, effectieve of veelbelovende interventies gekozen die passen bij de gekozen thema's. Deze interventies zijn de afgelopen twee schooljaren uitgevoerd.

Op 17 mei organiseert GGD Fryslân een congres waarop de resultaten van het project bekend worden gemaakt.