Deelgemeente Charlois Rotterdam


Onderstaand vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene vergunningen:

Toestemming verleend:


1. Aan Christelijk gemengd koor The Credo Singers voor het houden van een bazaar op 17 juni 2006 van 10.00 tot 17.00 uur in het kerkelijk centrum Open Hof aan de Middelharnisstraat 153 (besluit
28 maart 2006);

2. Aan de heer C. de Galan voor het houden van een veiling in het gebouw van de speeltuinvereniging Millinx aan het Rijsoordpad 15 op maandag 10 april, maandag 8 mei en maandag 12 juni 2006 van
18.30 tot 22.30 uur (besluit 30 maart 2006)

Vergunning verleend:

1. Aan Cbs De Klaver Carnisse voor het organiseren van een sponsorloop in de Klaverstraat (tussen de Utenhagestraat en de Katendrechtse Lagedijk) op vrijdag 28 april 2006 van 13.00 tot
15.30 uur, het afsluiten van de Klaverstraat (het gedeelte tussen de Utenhagestraat en de Katendrechtse Lagedijk) en voor het gebruiken van een geluidsinstallatie (besluit 30 maart 2006);
2. Aan Stichting Gereformeerd Jeugdwerk Charlois voor het houden van een rommelmarkt op zaterdag 22 april 2006 van 10.00 tot 16.00 uur in en rondom het gebouw Timotheus aan de Boergoensestraat 29. Tevens vergunning verleend voor het gebruiken van een geluidsinstallatie van 10.00 tot 16.00 uur (besluit 30 maart
2006);

Verkeer:

Ontheffing geweigerd:


1. aan Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuidwest Nederland van de geslotenverklaring voor het gebruiken van de rijweg van busstation Zuidplein, metroplein en van het verbod te parkeren op het trottoir (artikel 10 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990) bij Metroplein nr. 104 (besluit 28 maart 2006).

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Buiten behandeling gesteld:


1. het verzoek om lichte bouwvergunning voor het gedeeltelijk veranderen van de indeling van het pand gelegen aan Schulpplein 50 (besluit 20 maart 2006);


2. het ingediende informatieplan voor het vernieuwen van een opstal aan de Kromme Zandweg 81 (besluit 20 maart 2006);


3. het verzoek om lichte bouwvergunning voor het veranderen van het pand aan de Gouwstraat 36-38 (besluit 21 maart 2006)

De besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl . U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).


---

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:


1. voor het gedeeltelijk veranderen en vergroten van appartementen met minimale gevelwijziging, Bas Jungeriusstraat 14 A, 14 B ea;
2. voor het gedeeltelijk veranderen en wijzigen gebruik van kantoor naar woning, Baarlandhof 116;

3. voor het plaatsen van gevelreclame ,Zuiderterras 147-151;
4. voor het gedeeltelijk slopen van de entree en gevel verzorgingshuis, Bevelandsestraat 30

De bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bovengenoemde plannen kan worden verkregen bij het Secretariaat Bouwtoezicht, Galvanistraat 15, tel.
489 49 66, 489 55 88 of 489 64 37.

Rotterdam, 5 april 2006

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V


---

PvdA Charlois gaat verder met CDA

De onderafdeling van de PvdA in Charlois heeft donderdagavond 30 maart de opdracht aan de fractie gegeven om met het CDA een coalitieakkoord uit te werken en tot een portefeuilleverdeling te komen. De belangrijkste redenen om door te gaan met het CDA zijn de programmatische overeenkomsten inclusief een goede financiële onderbouwing.

Bij de verkiezingen van 7 maart kreeg de PvdA met dertien van de 25 zetels de absolute meerderheid in Charlois. De andere partijen zijn Leefbaar Rotterdam (8 zetels) en Groen Links en het CDA (beide 2 zetels).

Een andere reden om de huidige coalitie met het CDA voort te zetten is de continuïteit van het bestuur. De raad telt 19 nieuwe leden. Een dagelijks bestuur met veel ervaring is dan een voordeel voor de deelgemeente. Verder is bekendheid met bestaande netwerken een noodzaak omdat er een directe inzet nodig is op spoedeisende onderwerpen, zoals de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de jongerenproblematiek, de herstructurering van Pendrecht, Zuidwijk en Heijplaat en de veiligheidsaanpak voor Oud-Charlois en Carnisse. De door het CDA voorgedragen bestuurskandidaat Lionel Martijn beschikt ruimschoots over deze kennis. Doelstelling is om 18 april tot installatie van het nieuwe bestuur te kunnen overgaan.

Demissionair deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst leidde in de afgelopen weken de informatieronde, die bestond uit een uitvoerige verkenning tussen de partijen over de verschillen en overeenkomsten in de partijprogrammas. Het doel was te komen tot een zon breed mogelijk gedragen bestuursprogramma. De gesprekken hebben op een prettige en constructieve wijze plaatsgevonden met veel respect voor ieders uitgangspunten.


---

Op pad voor Buurtthermometer Tarwewijk

Samen met Arie Boomsma, BN-er en presentator van de EO-docusoap Een betere buurt toog Dick Lockhorst afgelopen woensdag de Tarwewijk in om een start te maken met de eerste Buurtthermometer Tarwewijk van 2006.

Dat was meteen nadat hij op het projectbureau Tarwewijk aan de Bas Jungeriusstraat 31 het eerste exemplaar van het rapport Meten is (z)weten in ontvangst had genomen. Hierin zijn de resultaten verwerkt van de Buurtthermometer jaar 2005, een jaar waarin ruim 300 Tarwewijkbewoners de digitale buurtenquête invulden.

De buurtthermometer is een enquête die door bewoners en ondernemers van de Tarwewijk achter iedere computer met internetverbinding in te vullen is. Bewoners kunnen rapportcijfers geven op stellingen over de leefbaarheid van de wijk.

In 2006 is de Buurtthermometer nog makkelijker in te vullen. Daarnaast wordt bij iedere meting een straat in de Tarwewijk uitgelicht, bewoners zullen dan persoonlijk geënquêteerd worden over hun buurt. Meer informatie vindt u op www.tarwewijk.nl.

Ook in de Tarwewijk actieve professionals, politie en de studenten die meedoen aan het tv-programma Een betere buurt gingen op 29 maart op pad om buurtbewoners te enquêteren.


---

Budgetboekje online beschikbaar

Vanaf deze week is het Budgetboekje van de deelgemeente Charlois ook digitaal beschikbaar. Via www.charlois.rotterdam.nl kunt u het boekje downloaden (in pdf-formaat).

Het Budgetboekje is een handig hulpmiddel voor mensen met een krappe beurs die graag willen weten op welke manier ze kunnen besparen in hun dagelijkse leven. Het Budgetboekje geeft op een overzichtelijke wijze alle organisaties in Charlois weer die mensen kunnen helpen en adviseren op het gebied van inkomen, gezondheid, activiteiten, opleiding en welzijn. Kortom, een boekje waar je ook echt wat aan hebt

Het Budgetboekje is een initiatief van de deelraad Charlois, en resultaat van de armoedeconferentie die eind 2005 gehouden is. Het werd op maandag 27 februari gepresenteerd aan de deelraad. Daarna is het verspreid bij onder meer bibliotheken, club- en buurthuizen en wijkgebouwen in Charlois, waar bewoners het zolang de voorraad strekt- gratis af kunnen halen.

Omdat er veel vraag is naar het Budgetboekje, kunt u het vanaf nu ook digitaal verkrijgen, via de website van de deelgemeente Charlois: www.charlois.rotterdam.nl


---

Politieberichten Charlois

Actie ASO-aanpak

Agenten van de wijkteams Carnisse en Tarwewijk hielden op 29 maart in de omgeving van winkelcentrum Zuidplein een zogenaamde ASO Aanpak-actie.

Dergelijke acties worden ondersteund door de verkeerspolitie en zijn er op gericht om overlast veroorzaakt door scooterrijders tegen te gaan en het verkeersgedrag van scooterrijders te controleren. In totaal zijn 41 processen-verbaal uitgeschreven voor diverse feiten, zoals rijden op een onverzekerde bromfiets, het niet dragen van de helm, het rijden op een opgevoerde bromfiets, het veroorzaken van teveel geluid. Ook werden drie automobilisten bekeurd voor niet handsfree bellen.

Deze acties zullen de komende maanden nog diverse malen worden herhaald.

Achtmaal zonder rijbewijs!

Personeel van de Directe Hulp Verlening, de agenten die alle spoedmeldingen in Charlois en de rest van de regio afhandelen, controleerde op 30 maart een automobilist op de Charloisse Lagendijk. Deze bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Op zich komt dit wel vaker voor, maar in dit geval was het maar liefst de achtste keer dat hij daarvoor werd aangehouden en bekeurd. De politie nam dan ook de auto waarin hij reed in beslag.

Hennepkwekerij ontmanteld

Donderdag 30 maart stelde de politie naar aanleiding van een sterke henneplucht een onderzoek in in de Ellewoutsdijkstraat. In een kelderbox onder de flat werd inderdaad een hennepkwekerij aangetroffen. De eigenaar van de kelderbox is aangehouden en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De hennepkwekerij is door Roteb afgevoerd.

Gezochte man aangehouden

Donderdag 30 maart stelde de recherche in samenwerking met de Regionale Ondersteuningsgroep een onderzoek in in een woning aan de Pendrechtstraat. Hier werd een persoon aangetroffen die nog gezocht werd voor het plegen van een geweldsmisdrijf. Tevens werd in de woning een vuurwapen en een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. De politie nam deze goederen in beslag genomen en de aangetroffen persoon is aangehouden.

Verdachten inbraken aangehouden

Maandag 27 maart hield de politie twee personen aan op verdenking van het plegen van inbraken op bedrijfsterreinen in de gemeente Barendrecht. Bij onderzoek in de woning van één van de verdachten, die in de deelgemeente Charlois woont, vond de politie een vuurwapen. Deze verdachte zal worden voorgeleid aan de Officier van Justitie.

Alcoholcontrole

Vrijdag 31 maart werd er een alcoholcontrole gehouden op de Groene Kruisweg. Deze controle was specifiek gericht op bestuurders die mogelijk van een receptie aan het eind van de werkdag naar huis reden. In totaal werden ruim 600 bestuurders gecontroleerd. Drie van deze bestuurders bleken teveel te hebben gedronken en kregen hiervoor een proces-verbaal.

---

Van Tijen-monument onthuld

Donderdag 30 maart is in Zuidwijk het Van Tijen-monument onthuld. Het monument is een cadeau van woningcorporatie Vestia Rotterdam-Zuid, ter gelegenheid van de afronding van de eerste fase van de herstructurering.

Het monument is onthuld door Willemien Deeleman-Van Tijen, de dochter van ir. Willem van Tijen, de architect die de geestelijk vader van Zuidwijk en de Tuinstadgedachte was.

Het monument is een kunstwerk van Ad Schouten. Hij maakte een keus uit het werk en de teksten van Van Tijen, toegespitst op Zuidwijk, legde deze naast en over elkaar op de plattegrond van Zuidwijk en bracht dit aan op glas.

Het monument is er gekomen dankzij de inspanningen van Jan Franken, medewerker van Vestia Rotterdam-Zuid, die zelf ook jarenlang in Zuidwijk heeft gewoond.


---

Opening Carnissehuis

Vrijdag 7 april om 15.00 uur opent Dick Lockhorst het gezondheidscentrum Carnissehuis aan de Lepelaarsingel 49. In het Carnissehuis werken huisartsen, fysiotherapeuten, een apotheek en Thuiszorg Rotterdam samen.