Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

GEBOUW VAN MORGEN
Nieuwbouw Rabobank Nederland

TENTOONSTELLING woensdag 5 april t/m 6 mei 2006
LEZING donderdag 13 april om 20.00 uur

TENTOONSTELLING
De tentoonstelling omvat een presentatie van de spectaculaire plannen voor een nieuw hoofdgebouw van Rabobank Nederland aan de Croeselaan. Dit gebouw moet een van de meest duurzame grote kantoorgebouwen van Nederland worden. De Rabobank bouwde al eerder een spraakmakend gebouw in Utrecht: Het huidige kantoorgebouw aan de Croeselaan was het eerste grote glazen kantoorgebouw in Nederland. Er moesten verschillende bouwhoogtes in het ontwerp worden opgenomen dat vindingrijk op het toenmalige logo van de bank werd gebaseerd. Ook dit gebouw is in de tentoonstelling opgenomen. Het nieuwe kantoorpand zal verrijzen naast het huidige hoofdgebouw aan de Croeselaan, op de plaats waar nu het reeds bij Rabobank in gebruik zijnde EDS-gebouw staat. In samenhang met de planpresentatie worden verschillende fasen in beeld gebracht die samen de geschiedenis en de ontwikkeling illustreren van de Croeselaan en de plek waarop het nieuwe Rabobankgebouw komt te staan. De omgeving van de Rabobank is een gebied waar extreme veranderingen hebben plaatsgevonden in steeds korter op elkaar volgende perioden.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

LEZING
Architect Rob Ligtvoet van het bureau Kraaijvanger-Urbis uit Rotterdam geeft in deze lezing een toelichting op het ontwerp van het Rabobankgebouw en zijn inspiratiebronnen. Daarnaast laat hij andere van zijn ontwerpen de revue passeren, onder meer het ontwerp voor het gebouw aan de overkant van de Rabobank, naast de Jaarbeurs.

Locatie: architectuurcentrum Aorta
Toegang: 5,00 euro. Vrienden van Aorta, CJP, studenten en 65+ pas: 4,00 euro Aanmelden: Wegens een beperkt aantal plaatsen wordt u verzocht van tevoren te reserveren via architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

RABOBANK BOUWT DUURZAAM KANTOOR
Rabobank Nederland gaat haar bestuurscentrum aan de Croeselaan vernieuwen. Het complex bestaat uit een verzameling gebouwen, waaraan een nieuw hoofdgebouw wordt toegevoegd. Alle vestigingen in de stad Utrecht en Zeist worden op termijn geïntegreerd in een campus, waardoor een samenhangend geheel van gebouwen ontstaat. Het kantoorpand zal verrijzen naast het huidige hoofdgebouw aan de Croeselaan, op de plaats waar nu het reeds bij Rabobank in gebruik zijnde EDS-gebouw staat.

Het architectenbureau Kraaijvanger-Urbis heeft de opdracht gekregen voor het ontwerp van een kantoorgebouw en een plaza, die de gebouwen aan de Croeselaan met elkaar verbindt. Het ontwerp bestaat uit twee slanke torens van 105 meter, die worden verbonden door een glazen voile. De toren past net onder de hoogte van de Domtoren en binnen de door gemeente Utrecht vastgestelde hoogbouwvisie. Een fragiele plint, waarin een centrale plaza van circa 6000 m² wordt ondergebracht, verbindt alle gebouwen van het complex.

Het streven is een van de meest duurzame grote kantoorgebouwen in Nederland te realiseren. Niet alleen ten aanzien van bouwnormen op het gebied van duurzaamheid, maar ook wat betreft de groene inrichting van de openbare ruimte en de plaza.

Het nieuwe kantoor van Rabobank Nederland krijgt een flexibel werkplekconcept. Onder de naam 'Het Nieuwe Werken' ontstaat een innovatieve kantooromgeving zonder persoonsgebonden werkplekken. Typerend voor dit concept is de loskoppeling van de medewerkers aan een vast tijdstip en een vaste plek in het gebouw om het werk uit te voeren. De medewerker maakt zijn eigen keuze waar en wanneer te werken zodat werkplekken en vergaderruimten kunnen worden gedeeld. Door deze flexibiliteit verandert de functie van het kantoor. Behalve een werkplek wordt het kantoor een belangrijke ontmoetingsplek en nemen de mogelijkheden tot samenwerking toe. 'Het Nieuwe Werken' wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met Veldhoen + Company, het bedrijf dat ook bij Interpolis verantwoordelijk was voor de nieuwe werkstijl.

Het voorlopige ontwerp is 13 december 2005 door de Commissie Welstand beoordeeld. Het plan is in grote lijnen positief ontvangen. Van de zijde van de commissie zijn enkele opmerkingen gemaakt over de luifel en het nog verder vergroten van de transparantie van het gebouw. In het definitieve ontwerp dat nu wordt uitgewerkt, worden de opmerkingen uiteraard meegenomen. Als de vergunningen tijdig verkregen worden, kan de bouw van de toren eind 2006 van start gaan. Aansluitend wordt het huidige hoofdgebouw gerenoveerd. Er komen ongeveer 6.300 mensen op de campus te werken.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -