Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Verschil maken
27 maart, 2006
Vandaag verschijnt het advies "Verschil maken. Eigen verantwoordelijkheid na de verzorgingsstaat."

Wat kan de overheid doen om de eigen verantwoordelijkheid van burgers te bevorderen, vroeg het kabinet aan de RMO. Eerder minder dan meer, luidt in het kort het antwoord, maar vooral anders: de overheid heeft een ander repertoire van beleidsinstrumenten nodig

Debat op 5 april
Rondom het advies vindt een debat over het advies plaats, met onder meer Femke Halsema, Geert Dales, Henk Woldring en Paul Frissen. U treft hier een uitnodiging aan.

Eigen verantwoordelijkheid na de verzorgingsstaat Debat op 5 april 2006
Geachte heer/mevrouw,
Op 5 april aanstaande organiseren de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur een debat over 'Eigen verantwoordelijkheid na de verzorgingsstaat'. We nodigen u van harte uit deel te nemen aan dit debat, de eerste publieke bijeenkomst over het RMO-advies 'Verschil maken; eigen verantwoordelijkheid na de verzorgingsstaat' dat twee weken ervóór verschijnt. Het advies wil helderheid scheppen in de zoektocht van onze samenleving naar nieuwe verhoudingen tussen burgers, 'civil society' en overheid. In die zoektocht is eigen verantwoordelijkheid het sleutelbegrip. Voor het huidige kabinet staat het centraal in de beoogde hervorming van de verzorgingsstaat. Het kabinet heeft de RMO gevraagd hoe de overheid die eigen verantwoordelijkheid van burgers kan bevorderen. Verschil maken is het antwoord van de RMO op deze vraag. Naar aanleiding van het RMO-advies debatteren we over thema's als 'consumentisme en burgerschap', 'het verschil tussen eigen verantwoordelijkheid en eigen schuld', 'het Binnenhof als cockpit van de samenleving' en 'het verlangen naar beheersing in politiek én samenleving'. Onder voorzitterschap van Felix Rottenberg (oud-voorzitter van de PvdA) kruist prof. Paul Frissen (lid van de RMO en één van de auteurs van het advies) de degens met Geert Dales (burgemeester van Leeuwarden), prof. Henk Woldring (lid van de Eerste Kamer) en Femke Halsema (lid van de Tweede Kamer).
U kunt zich aanmelden door bijgevoegde antwoordkaart in te sturen, of door te bellen of mailen met de NSOB: mw. drs. H.C.M. Fischer Pennings, email fischer@nsob.nl tel. 070-3024913. Als u zich voor 15 maart aanmeldt, krijgt u het RMO-advies vooraf toegestuurd. Inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding.
Wanneer en waar?
woensdag 5 april 2006 van 17.00 uur tot 19.00 uur in het ministerie van VWS (Apollozaal), Parnassusplein 5 te Den Haag. Met vriendelijke groet,
prof. dr. H.P.M. Adriaansens prof. dr. P.H.A. Frissen voorzitter RMO decaan NSOB