Provincie Flevoland ondertekent convenant jeugdzorg

Op 5 april ondertekenen gedeputeerde Bos, alle Flevolandse wethouders jeugdzorg, vertegenwoordigers van politie en justitie en alle schoolbesturen een convenant waarin ze toezeggen te zorgen voor een sluitende samenwerking in de zorg aan kinderen en jongeren.

De belangrijkste afspraak is dat elk kind de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft en dat het hulpplan voor het kind bekend is bij en benut wordt door alle zorgverleners waar het kind mee te maken heeft (één kind- één plan).

Het convenant geeft op hoofdlijnen de afspraken weer tussen de overheid, schoolbesturen, politie en justitie. De afspraken moeten jaarlijks geëvalueerd worden op hun nut en effect. De concrete invulling van het convenant is beschreven in de zogenoemde `Afsprakenboeken'. Hierin is gedetailleerd per gemeente vastgelegd welke afspraken er zijn met de verschillende instanties en partijen.

Belangrijkste doel is natuurlijk dat kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben op het moment dat het nodig is. Daarvoor is het essentieel dat niet slechts een sector zich richt op deze problematiek, maar dat alle instanties die met kinderen te maken hebben met elkaar samenwerken. Daarmee is de kans het grootst dat problemen tijdig gezien worden en kinderen sneller geholpen kunnen worden.

De ondertekening van de convenanten vindt plaats op 5 april in de Pijler (aan de Ketelmeerstraat 90 in Lelystad) tijdens de conferentie GAAF (Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland). Tijdens de conferentie zal ook aandacht zijn voor de inhoudelijke afspraken tussen de verschillende partners. De provincie Flevoland is bij dit initiatief ondersteund door het project Zorg in en om School (ZioS) van het ministerie van OCW. Dit is een project in het kader van Operatie JONG. Operatie JONG is een samenwerkingsverband van 5 ministeries en moet ervoor zorgen dat er samenhang is in de aanpak van het jeugdbeleid.