Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 080 JAB
Datum: 29 maart 2006

Internationale energieconferentie op 5 en 6 april

Aanvragen voor drie Europese projecten gehonoreerd

De provincie Fryslân gaat deelnemen aan drie nieuwe Europese projecten en organiseert op 5 en 6 april een internationale conferentie over duurzame energie en regionale economie in Leeuwarden. Het bestuur van het Europese Interreg IIIB programma heeft de aanvragen van de provincie Fryslân goedgekeurd.

De drie projecten zijn voorbereid samen met regionale en internationale partners en hebben te maken met water, innovatie, duurzame energie en regionale economie en duurzaam toerisme. Ook haken de projecten aan bij de Lissabon- en Göteborg-doelstellingen van de Europese Unie omdat de projecten concreet bijdragen aan het stimuleren van internationale concurrentiekracht en duurzaamheid. De partners zijn regionale overheden uit Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Engeland en België. De projecten zijn:


- Facilitating Sustainable Innovation
Met dit project beogen de partners een regionaal netwerk rond de Noordzee op te bouwen dat de implementatie van duurzame innovatie bespoedigt. Het projectvoorstel is tot stand gekomen in samenwerking met het Cartesiusinstituut / Kenniscentrum voor Duurzame Innovaties. Het project start in juni 2006 met een bijeenkomst in het Engelse Petersborough en zal medio 2008 worden afgesloten met een politieke conferentie. De workshops die gedurende de projectperiode georganiseerd worden, zullen concrete projecten opleveren, die ingebracht kunnen worden in het nieuwe EU programma.


- Energize Regional Economies
In nauwe afstemming met Energy Valley en samen met 11 andere regionale overheden uit de Noordzeelanden is een project uitgewerkt rond het thema energie en regionale economie. De komende twee jaar zal elke regio uitzoeken waar de beste kansen liggen, zowel met het oog op milieuwinst, als op economische ontwikkeling en het creëren van banen. Een internationale duurzame energie conferentie in Leeuwarden, op 5 en 6 april, dient als startbijeenkomst voor dit project.


- Water Line Economy
Met de invoering van Europese richtlijnen zoals de Kaderrichtlijn Water en de Nitraat Richtlijn zijn grote investeringen gemoeid. Met het project wordt beoogd op een andere manier naar deze regelgeving te kijken; water als aanjager van economische ontwikkeling. Het centrale doel is om binnen duurzaam watermanagement mogelijkheden te zoeken die economische ontwikkelingen langs de waterlijn tussen stad en wetland stimuleren. Van de eerste twee projecten is de provincie Fryslân trekker, van de laatste deelnemer. Met de deelname aan de nieuwe projecten beoogt de provincie om haar uitgangspositie voor de nieuwe financiële periode in de EU te verstevigen.


- Urban Water Cycle
Bovendien is een verzoek om uitbreiding van het lopende project Urban Water Cycle goedgekeurd. Dit project richt zich op de optimalisatie van de waterketen in stedelijke gebieden en speelt zich af in Leeuwarden (Vrijheidswijk), Grou (waterzuiveringsinstallatie) en Terherne (waterketen avontureneiland Kameleondorp).

Achtergrond Interreg programma
Met het subsidieprogramma Interreg stimuleert de Europese Commissie transnationale samenwerking op regionaal niveau, d.w.z. innovatieve projecten met concrete activiteiten en/of kennisoverdracht. Met bovengenoemde projecten is Fryslân nu betrokken bij 17 Interreg-projecten. Van negen hiervan is ze de trekker (Lead Partner). De provincie heeft vanaf 2002 E 1,6 miljoen cofinanciering in deze projecten gestoken. Voor Fryslân heeft dit netto ca. E 7,5 miljoen opgeleverd, waarvan ca. E 5,5 miljoen aan materiële investeringen. Van dit totale bedrag van ca. E 9 miljoen komt de helft van Interreg, E 2,5 van regionale partners en E 0,6 miljoen van de ministeries VROM en LNV.

Thema's van de projecten zijn o.a. water, recreatie, plattelandsontwikkeling en verkeer en vervoer. Concrete investeringen zijn bijvoorbeeld: verbetering waterkwaliteit grachten Leeuwarden en het meer De Leijen bij Drachten, toeristische voorzieningen in De Alde Feanen en verkeerskundige maatregelen op de Stroobosser Trekweg. De projecten hebben een katalyserende werking waardoor aanvullende investeringen ontstaan. Het belangrijkste voorbeeld is de Blauwe Diamant in Leeuwarden, waarbij dankzij Water City International, het Interreg-project budget van E 2,2 miljoen is uitgegroeid tot E 17 miljoen (baggeren grachten en Kompas-project).


---- --