Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 085 JAB
Datum: 30 maart 2006

Neem energievoorziening in eigen hand en versterk de lokale economie Regio's uit 10 Europese landen wisselen op 5 en 6 april kennis en ervaring uit tijdens ERE conferentie

De gevaren van de toenemende afhankelijkheid van energie die afkomstig is uit instabiele landen, worden steeds duidelijker. Een groot aantal Europese landen neemt steeds meer initiatieven om energie zelf op te wekken met wind, zon, biomassa enzovoort. En met die activiteiten weten zij ook nog eens hun eigen economie te versterken. Op 5 en 6 april zijn in Leeuwarden zo'n 150 personen uit meer dan tien Europese landen bijeen om kennis en ervaring op het gebied van de verduurzaming van hun energiehuishouding uit te wisselen.

ERE-conference
Tijdens de conferentie Energize Regional Economies (5 en 6 april, Postplaza, Leeuwarden) staat de wisselwerking tussen de ontwikkeling van de regionale economie en het verduurzamen van de energiehuishouding centraal. De conferentie wordt georganiseerd door de Provincie Fryslân, Stichting Energy Valley en het Samenwerkingsverband Noord Nederland mede namens de CPMR (Conference of Periphere and Maritime Regions), de North Sea Commision en in het kader van het EU Interreg IIIB project Energize Regional Economies. Van dit project is de Provincie Fryslân trekker.

Op 5 april vinden er verschillende workshops plaats, waarin wordt ingegaan op thema's zoals financiering van duurzame energie projecten en het bevorderen van innovatie en bedrijvigheid. De deelnemers zullen aan het begin van de middag aan verschillende excursies deelnemen en Friese projecten bezoeken. Op het programma staan onder andere Wetsus, het Van Hall Instituut, een boottocht op de Potmarge, het Kenniscentrum Jachtbouw, Frisian Nuon Solar Challenge, Ganita Shipyard en Ecopark De Wierde.

Regio's cruciaal voor implementatie van beleid
Op 6 april geeft Commissaris van de Koningin Nijpels zijn visie op de bijdrage die regio's kunnen leveren aan het verduurzamen van de energiehuishouding. Hij zal aangeven welke rol provincies kunnen spelen bij het realiseren van de doelstellingen uit 'Green Paper on Energy Policy' die de Europese Commissie recent heeft uitgebracht. De heer Boot, Directeur Energie en Duurzaamheid van het ministerie van Economische Zaken zal uiteenzetten dat juist de regio's van cruciaal belang zijn voor de implementatie van beleid. De conferentie wordt afgesloten met een lunch op uitnodiging van de heer Dales, burgemeester van Leeuwarden. Een uitgebreid programma kunt u vinden op de website: www.ereconference.org


---- --