Ingezonden persbericht


Werknemers De Leite voeren actie bij hunebedden Havelterberg voor nieuwe CAO

Werknemers van de instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg De Leite voeren op 5 april actie bij de hunebedden van de Havelterberg voor een nieuwe, betere CAO Gehandicaptenzorg. Bij de hunebedden wordt een demonstratieve bijeenkomst gehouden, onder het motto: GAAT DE ZORG TERUG NAAR DE OERTIJD???? ZIJN DE HUNEBEDDEN ONZE TOEKOMST???? De organiserende werknemers zijn het spuugzat dat de werkgevers in de gehandicaptenzorg al 15 maanden weigeren een nieuwe CAO met de vakbonden af te sluiten. Daardoor blijven zij verstoken van een loonsverhoging en afspraken om de werkdruk te beheersen en arbeidsomstandigheden en opleidingsfaciliteiten te verbeteren in de gehandicaptenzorg.

Het initiatief tot het houden van deze actie is afkomstig van werknemers van de woonvoorziening De Marke te Zuidwolde (Dr.) die zeer ontevreden zijn over het feit dat de nieuwe CAO Gehandicaptenzorg al meer dan 15 maanden op zich laat wachten. Tientallen werknemers van De Marke en andere locaties van De Leite zullen de demonstratieve bijeenkomst bijwonen. Met demonstratieborden en oertijdattributen zal tussen 13.00 en 14.00 uur een 'picket line' bij de hunebedden worden gevormd. De directeur van De Leite is opgeroepen naar de actie gekomen en heeft dit inmiddels toegezegd.

De werknemers hebben voor deze actievorm gekozen omdat zij moeilijk door middel van traditionele actievormen als stakingen en werkonderbrekingen hun eisen voor een nieuwe CAO kracht kunnen bijzetten. Verstandelijk gehandicapte cli*nten kunnen daar al snel de dupe van worden. De werknemers vinden overigens dat de werkgevers misbruik maken van de beperkte actiemogelijkheden en de loyaliteit van werknemers ten opzichte van de cli*nten. De gehandicaptenzorg is de enige zorgsector waarvoor nog geen nieuwe CAO tot stand is gekomen.

De actievoerders worden ondersteund en gesponsord door het hunebedcentrum te Borger. Alle actievoerders ontvangen een gratis abonnement voor het hunebedcentrum. Het hunebedcentrum toont zich hiermee royaler dan de werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, aldus de actievoerders.

De actie bij de hunebedden van Havelte maakt deel uit van een reeks van acties die in Noord Nederland zijn gevoerd voor een nieuwe CAO Gehandicaptenzorg. Begin februari en in de eerste week van maart is bij tientallen locaties van instellingen voor gehandicaptenzorg actie voor een nieuwe CAO gevoerd. Op 10 april vindt een nieuwe reeks acties plaats.

De Leite is een instelling voor gehandicaptenzorg die 70 woonvoorzieningen en dagcentra exploiteert in Drenthe. Er werken 1100 mensen. De hunebedden van de Havelterberg zijn gelegen aan de Hunebeddenweg te Havelte.

---------------------

Nadere informatie

Voor informatie over de actie kunt u contact opnemen met Janny Knol en Ineke Nijholt, werkzaam bij Woonvoorziening De Marke (Zuideresweg 10a te Zuidwolde) tel. 0528 - 373075.

Voor informatie over de achtergronden van het CAO-conflict kunt u contact opnemen met: William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV, tel. 06 51218417 of 079 3536814, of Hillebrandt Aardema, regiobestuurder CNV Publieke Zaak, tel 06 51244016 of 0592 390100