Gemeente Amsterdam



Daklozendag

Talent op straat

4 april 2006
-
Protestantse Diaconie

De daklozendag van 5 april staat in het teken van `burgerschap van dak- en thuislozen'. Hoe geven ze daaraan vorm en inhoud? Welke hobbels en blokkades moeten ze overwinnen ? Hoe kunnen overheid en hulpverlening ondersteuning bieden aan actief burgerschap van dak- en thuislozen?

Deze vragen staan centraal op de Amsterdamse daklozendag voor beleidsmakers, politici, belangenorganisaties, kerken en natuurlijk daklozen zelf. De daklozendag is een initiatief van de Protestantse Diaconie Amsterdam i.s.m het Mozeshuis. Dakloos voor paleis

Tijdens de daklozendag wordt ook het `Krekelhuis' geopend, de nieuwe locatie van het straatpastoraat van de Protestantse Diaconie. Straatpastor Mariska Putters gaat met daklozen aan de slag in dit voormalige tuinhuis in de tuin achter verpleeghuis Amstelhof / Hermitagemuseum.

Programma:

Vanaf 14.00 uur (tot 17.00 uur) in de Mozes en Aäronkerk presentatie van een aantal zelfinitiatieven van daklozen:
* culturele activiteiten, deelname aan het publieke debat, opvang in zelfbeheer, zorg voor de eigen woonomgeving. * Over deze zelfinitiatieven vindt een forumdiscussie plaats met enkele betrokkenen.
* De stichting `Mijn koffie', die vanaf 1 mei a.s koffie gaat verkopen op de Amsterdamse metrostations, zal koffie serveren vanuit thermo-rugzakken.
* Tijdens het programma zijn bijdragen te horen van rapster Aziza Oumoussi, daklozenkoor `De Straatklinkers' en straattroubadour Daniël Kobossen.
* In de kerk worden werken van dakloze kunstenaars geëxposeerd.

Vanaf 15.45 uur (tot 17.00 uur) vinden op verschillende locaties in en rond de kerk workshops plaats over: bestuur en organisatie van zelfinitiatieven, succes- en faalfactoren en belangenbehartiging, maar ook workshops met theater en beeldende kunst. Schrijfster Christine Otten (`De laatste dichters') combineert teksten en muziek. In de tuin achter verpleeghuis Amstelhof vindt onder een open tentdak de performance `Homelesshome' plaats van de Japanse kunstenares Tomoko Take. In 2003 won ze met dit project de Prix de Rome.

Het Krekelhuis

Tijdens de opening van het Krekelhuis, die om 17.00 uur plaatsvindt (ook in de tuin achter Amstelhof), vertellen daklozen wat ze verwachten van deze nieuwe locatie.

Om 19.00 uur in de Mozes en Aäronkerk voorvertoning van de documentaire van Hans Krikke: `Met minder meer mens' over de Nunn (nachtopvang uit noodzaak, Nijmegen).

Informatie

Daklozendag woensdag 5 april 2006, van 13.30 - 21.30 uur in en rond de Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, Amsterdam.