Provincie Friesland


---

concept PERSBERICHT

Nummer: 095 JA
Datum: 5 april 2006

Bestuurlijk akkoord provincie en gemeente
Nijefurd over Friese Merenprojecten

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân en de gemeente Nijefurd hebben bestuurlijk overeenstemming bereikt over het realiseren van Friese Merenprojecten binnen de gemeente Nijefurd. De projecten worden uitgevoerd in de periode 2006-2008. De samenwerking is een concrete vervolgstap uit het uitvoeringsprogramma voor de trajecten A/B (Stavoren-Sneek/Galamadammen-Sleattemer Mar) en L (Makkum-Bolsward-De Fluezen), waarvan de gemeente Nijefurd deel uitmaakt. Bovendien betekent dit een aantrekkelijke uitbreiding van de doorgaande vaarroutes die met de aanleg van de aquaducten Galamadammen en Jeltesleat ontstaan.

Het totaal aan projecten betreft een forse investering van E 4 miljoen, binnen een looptijd van 2006-2008. Er wordt een Kompasaanvraag van ruim E 1.1 miljoen ingediend. De provinciale cofinanciering bedraagt ruim E 1,5 miljoen. Nijefurd draagt ongeveer E 1,2 miljoen bij.

De verbeteringen in hoofdlijnen
Koudum - Hindeloopen krijgen een betere bereikbaarheid over het water door het verhogen van de volgende bruggen naar 3 meter: . de brug in de Suderseewei en de spoorbrug over de Yndyk . de fiets- en voetgangersbrug en de verkeersbrug in de Spoarleane over de Krûsfeart . de brug Kramerswei over de Koudumer Feart, waardoor het varen van een rondje Koudum via de Fluezen en de Moarra mogelijk De Stationsbrug in de Spoardyk over de Hoarsa bij Workum wordt vervangen door een nieuwe brug zodat er een vrije doorvaart ontstaat van 2.50 meter. In Hindeloopen komen aan de zuidzijde aanlegvoorzieningen, in Koudum wordt een passantenhaven aangelegd en er komen speeltoestellen in Langehoekspôle. De baggerwerkzaamheden (onderhoud en verdiepen) vinden plaats in de Yndyk, Koudumer Feart, Hoarsa, Jan Broerskanaal, Buorster Feart, toegangsgeul eilandje Nije Krúspôle (De Fluezen), lokale verdieping Djippe Dolte en de bocht It Far.

Vervolg
De uitvoering van deze afspraken versterkt het toeristische aanbod in dit deel van Fryslân en specifiek in de gemeente Nijefurd. De plannen bieden perspectief voor de ontwikkeling van Hindeloopen, Koudum en Workum als watersportplaatsen. Ook wordt een positief effect op de werkgelegenheid verkregen. N 35


---- --