Gemeente Deventer

Week 14, 4 april 2006

BEGRAAFPLAATS DIEPENVEEN OP GEMEENTELIJKE MONUMENTENLIJST

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag, 4 april, besloten de begraafplaats aan de Roeterdsweg in Diepenveen als gemeentelijk monument aan te wijzen. De monumentale bescherming betreft de gehele begraafplaats, inclusief het poortgebouw (1937) en het hekwerk.

In de praktijk zal de voorbijganger weinig merken van de bescherming. Bescherming betekent dat in geval van wijzigingen op de begraafplaats extra gelet wordt naar de cultuurhistorische waarden die aanwezig zijn. Bescherming sluit goed aan bij de plannen om deze begraafplaats als park verder te ontwikkelen en onderhouden, zodat dit gemeentelijk monument beter toegankelijk wordt.

Het feit dat de begraafplaats nu een monument is, heeft geen gevolgen voor het bijzetten op de begraafplaats, hetgeen nog beperkt gebeurt.

Historie

De begraafplaats is in verschillende periodes aangelegd: een ouder, 19^eeeuws gedeelte (1875) en aan de oostelijke zijde daarvan het nieuwere gedeelte uit begin 20^e eeuw. De open ruimten van de begraafplaats worden begrensd door randbeplanting. De scheiding tussen het oude en nieuwe gedeelte wordt gemarkeerd door eiken beplanting die het oude gedeelte van oudsher omzoomd. Deze bomen worden als een geheel met de begraafplaats beschouwd. Ook de bomen aan de zijde van de Roeterdsweg (parkeergedeelte) zijn onlosmakelijk onderdeel van de begraafplaats.

Het poortgebouw werd (volgens de overlevering) in 1937 neergezet. Een ontwerper is niet bekend, noch van het poortgebouw, noch van de begraafplaats zelf.

Publicatiedatum: 5-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 5 april 2006