Gemeente Deventer

Week 14, 4 april 2006

VROM tevreden over aanpak bodemsanering Deventer

De VROM-Inspectie heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het toezicht op de uitvoering van bodemsaneringen door de gemeente Deventer. Hieruit blijkt dat de VROM-Inspectie veel waardering heeft voor de wijze waarop de gemeente de bodemsaneringen heeft opgepakt. Zo is er veel geïnvesteerd in de nieuwe taak als bevoegd gezag Wet bodembescherming. Tevens heeft de gemeente geld vrij gemaakt voor het uitvoeren van het verificatieonderzoek. Dit geeft volgens de Inspectie nog eens aan dat de gemeente haar rol zeer serieus neemt.

Aangezien de gemeente Deventer in 2003 bevoegd gezag Wet bodemsaneringen is geworden, is dit de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. De VROM-Inspectie voert dit onderzoek uit bij de bevoegde gezagen Wet bodemsanering die nog niet eerder onderzocht zijn.

Beoordeling

De VROM-inspectie heeft het toezicht bodemsanering beoordeeld op drie afzonderlijke onderdelen:

* De kwaliteit van de organisatie en de voorwaarden voor het kunnen uitvoeren van toezicht

* De kwaliteit van het toezicht tijdens saneringen
* De kwaliteit van het toezicht na afronding van de saneringswerkzaamheden

In het rapport âDetailrapportage gemeente Deventer VROM-Inspectie-onderzoekâ staan de bevindingen en wordt een aantal aanbevelingen gedaan.

Aanbevelingen

Ondanks alles lovende woorden in het rapport, geeft de VROM-Inspectie ook een aantal aanbevelingen. Veel van deze aanbevelingen zijn al opgevolgd. Een aantal punten is uitgewerkt in een handhavingplan dat eind 2006 bestuurlijk wordt vastgesteld. Een aantal aanbevelingen:
* er moeten meer duidelijke richtlijnen komen voor de toezichthouder en de verslagen van de toezichtbezoeken
* er moeten meer gegevens geregistreerd worden. Deze worden betrokken bij de evaluatie

* bij het uitvoeren van de controles moet de gemeente gebruikmaken van de mogelijkheid om zelf verificatieonderzoek (controlemonsters) uit te voeren

* er moet een helder en eenduidig dossier komen waarin afspraken, aantekeningen en interne advisering zijn vastgelegd
* de VROM-inspectie beveelt aan kennisoverdracht met de andere bevoegde gezagen Wet bodembescherming te realiseren. Een voorbeeld is het zo nu en dan gezamenlijk uitvoeren van controles met één van de andere bevoegde gezagen.

Publicatiedatum: 5-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 5 april 2006