Wageningen Universiteit

| |

|                                           |
|persbericht / nr. 01 - 2006                          |
Biologische produkten scoren goed op voedselveiligheid

Biologische producten scoren goed als het gaat om voedselveiligheid. Dit blijkt uit een rapport van het RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid (onderdeel van Wageningen UR) waarin biologische en gangbare producten met elkaar zijn vergeleken. Zo is de aanwezigheid van antibiotica-resistente bacteriën bij varkens en kippen beduidend lager dan in gangbare producten. Verder zitten er in biologische producten niet meer schimmeltoxines, zware metalen en micro-organismen dan in gangbare. Dit is opvallend omdat de aanwezigheid van deze stoffen vaak in relatie is gebracht met biologische producten.

Het rapport betreft een tweejarig onderzoek naar contaminanten en bacteriën in biologische en gangbare agrarische producten. Door de bemonstering te koppelen aan bedrijfsbezoeken is tevens inzicht verkregen in de relatie tussen bedrijfsvoering en de aanwezigheid van contaminanten en bacteriën. De studie is uitgevoerd door het RIKILT, het Louis Bolk Instituut, het CIDC-Lelystad (Wageningen UR) en Biologica in opdracht van het ministerie van LNV en de Voedsel en Waren Autoriteit.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat er in biologisch gehouden vleeskuikens minder Salmonella bacteriën voorkomen. Bij varkens is dit het geval bij biologische bedrijven met meer ervaring. Verder bleken bacteriën bij biologische vleeskuikens en varkens minder resistent tegen antibiotica. Zo'n verlaging van de antibiotica-resistentie is een belangrijke doelstelling van het EU-beleid ten aanzien van antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren.

Ook is gekeken naar nitraat: biologische peen scoorde op dit punt slechter dan gangbare peen; biologische kropsla uit de vollegrond scoorde beter dan de gangbare sla. Voor wat betreft ijsbergsla en kassla waren de gehaltes met elkaar vergelijkbaar. Verder is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van zware metalen in plantaardige en dierlijke producten, ziekteverwekkende bacteriën zoals E. coli in kippen en varkens en de aanwezigheid van schimmeltoxines in tarwe. Hierin konden geen verschillen worden aangetoond tussen biologische en gangbare producten. De uitslag voor wat betreft Campylobacter was minder gunstig voor sommige biologische producten; deze kwam meer voor bij biologische vleeskuikens.