Februari 2006

Druk toeristisch en cultureel jaar in Vlaanderen

Overzicht groepspersreizen Toerisme Vlaanderen & Brussel 2006

Het belooft een druk toeristisch en cultureel jaar te worden in Vlaanderen. De Vlaamse kust pakt uit met 2006Beaufort, in Ieper vertelt het frontlandschap het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, terwijl het Brugse Ommeland uitpakt met een idyllisch fietsknooppuntennetwerk langs bijzondere logeeradresjes, prachtige kasteeltjes en gezellige restaurantjes.
Antwerpen onderging de voorbije maanden een echte metamorfose. Tijd dus om de Scheldestad te herontdekken. Van de gelegenheid maken we gebruik om ook in Lier halt te houden.

Met 6750 schilderijen, 40000 tekeningen en 2000 beelden, waaronder heel wat meesterwerken, is de Vlaamsekunstcollectie een verzameling om "u" tegen te zeggen. De laatste persreis van 2006 gaat dan ook richting Antwerpen, Brugge en Gent, waar de collectie respectievelijk in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Groeningemuseum en in het pas heropende Museum voor Schone Kunsten te bewonderen is.

Afbeelding 5, 6 en 7 april 2006:
2006 Beaufort en De Laatste Getuige

Drie jaar geleden pakte de Vlaamse kust al groots uit met kunst. Dit jaar gebeurt dat opnieuw tijdens 2006 Beaufort (Beaufort Outside: 1 april - 1 oktober 2006 en Beaufort Inside: 1 april - 31 augustus 2006). Olifanten op het strand, een reuzenspin op het casino en rotsblokken in zee. Dat en veel meer spectaculairs kunt u verwachten tijdens 2006Beaufort, hét kunstevenement aan de Vlaamse kust.

Kunstvlakte
In de tien kustgemeenten herscheppen kunstenaars van over de hele wereld de kust tot één grote kunstvlakte: Beaufort Outside. Maar er is meer... In het PMMK, Museum voor Moderne Kunst aan zee te Oostende brengt Beaufort Inside alle deelnemende kunstenaars samen, verbonden door een van de grondleggers van de hedendaagse kunst: René Magritte.

De triënnale voor hedendaagse kunst aan zee heeft met haar editie in 2003 bewezen dat artistieke kwaliteit perfect verenigbaar is met toegankelijkheid. 2006 Beaufort wordt de ultieme ontmoeting tussen ku(n)stliefhebber en kunstenaar, het niet te missen cultuur-evenement in 2006. Kijk ook op: http://www.2006beaufort.be/

Afbeelding De Laatste Getuige
De tentoonstelling De Laatste Getuige (8 april - 19 november 2006) in het In Flanders Fields Museum in Ieper, vertelt het verhaal van het frontlandschap.

Met het verdwijnen van de laatste oud-strijders van de Eerste Afbeelding ereldoorlog lijken ook de laatste ooggetuigen voorgoed verloren. Toch is er nog één laatste getuige met een verbijsterend verhaal. Een stilzwijgende, maar veelzeggende getuige: het frontlandschap.

Eigen verhaal
In `De Laatste Getuige' vertelt het frontlandschap van de Westhoek zijn eigen verhaal. De naoorlogse monumenten en begraafplaatsen spreken zeker boekdelen, maar ook achter de littekens in het landschap
- bunkers, mijnkraters, stukken slagveld... - gaan nog heel wat ongeschreven hoofdstukken schuil.

`De Laatste Getuige' wekt het sluimerende landschap tot leven met foto's, films, schetsen, objecten, maquettes en persoonlijke verhalen maar nodigt bovenal uit voor een bezoek aan de échte Flanders Fields, buiten, de laatste échte getuige van deze wereldoorlog. http://www.inflandersfields.be/

14 en 15 juni 2006 :
Fietsen en genieten in het Brugse Ommeland

In juni trekt Toerisme Vlaanderen naar het Brugse Ommeland, niet alleen om er te fietsen, maar ook om er culinair te genieten.

September 2006:
(Her)ontdek Antwerpen en Lier
In september plaatst Toerisme Vlaanderen Antwerpen en Lier in de kijker.

November 2006:
de Vlaamsekunstcollectie (Antwerpen/Brugge/ Gent)

De Vlaamsekunstcollectie is het structurele partnership tussen dé drie grote kunsthistorische musea in Vlaanderen: het Groeningemuseum Brugge, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Museum voor Schone Kunsten Gent. De samenwerking geldt voor álle vlakken van de museumwerking: collectieregistratie en -inventarisatie, restauratie, tentoonstellingen, wetenschappelijk onderzoek, merchandising, veiligheid, educatie, enzovoort.

Uniek overzicht
Inhoudelijk vullen de drie collecties elkaar perfect aan: samen bieden ze een uniek en representatief overzicht van de beeldende kunst van de Zuidelijke Nederlanden van de 15de tot de 21ste eeuw. De drie musea liggen bovendien vlakbij elkaar, in drie belangrijke kunststeden, en spreken een gelijkaardig publiek aan.

Topwerken
De Vlaamsekunstcollectie omvat 6750 schilderijen, 40000 tekeningen, 2000 beelden, waaronder topwerken van Jan van Eyck, Rubens en Ensor. Men kan de vaste collecties van de drie musea bezoeken met een combi-ticket dat slechts 12 euro kost en geldig is voor 3 jaar. Daarnaast zijn er jaarlijks zo'n 12 tentoonstellingen en 45 publicaties. Kijk ook op: http://www.vlaamsekunstcollectie.be/

Voor meer info:
TOERISME VLAANDEREN & BRUSSEL

Tine Heddebauw
Persvoorlichter
Tel. 070-416 81 15
e-mail: tine.heddebauw@toerisme-vlaanderen.nl

Ghilaine Peeters
Pers & Evenementen
Tel. 070-416 81 17
e-mail: ghilaine.peeters@toerisme-vlaanderen.nl 2006-02-25