FNV Bouw


datum: 31-03-2006 / bericht: 1 van 34
Open grenzen? Elke Europeaan een eerlijke boterham!

Voor FNV Bouw gaat de discussie rond '1 mei' niet om 'grenzen open of grenzen dicht', maar over de voorwaarden waaronder elke ingezetene van de Europese Unie overal in de Unie een eerlijke boterham kan verdienen. Dus: gelijk loon voor gelijk werk!

FNV Bouw vindt dat het kabinet-Balkenende de vakbeweging daarin al een eind tegemoet komt. Erkend wordt immers dat er aan het openen van de grenzen voorwaarden verbonden zijn; reden voor het kabinet om de datum van 1 januari 2007 te noemen. FNV Bouw betwijfelt of dan al aan alle voorwaarden kan worden voldaan. Daarom moet de discussie niet over een datum gaan maar over de inhoud van maatregelen die oneerlijke concurrentie, uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt tegengaan. FNV Bouw vindt verder dat de overheid haar voorwaarden verder dient aan te scherpen. Zo moet de Arbeidsinspectie niet alleen op het minimumloon controleren, aangezien naleving van de CAO méér inhoudt.

FNV Bouw zal zijn stem op 5 april laten horen tijdens de hoorzitting van de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De geruststellend bedoelde cijfers van SZW dat er 23 tot 33.000 extra buitenlandse arbeidskrachten bijkomen, interpreteert de bond anders: zulke aantallen wegen zwaar een sector zoals de bouw, waar van verdringing sprake is.