Gemeente Deventer

Week 13, 31 maart 2006

GELDHELD SLAAT AAN OP DEVENTER SCHOLEN

Het Deventer project âDe Geldheldâ, waarbij leerlingen van groep acht van een aantal basisscholen in Deventer leren omgaan met geld, is een groot succes geworden. Maar liefst 254 scholieren, verspreid over elf scholen, hebben er aan deelgenomen. Acht scholen hebben deelgenomen aan de bijbehorende prijsvraag. De winnaars daarvan worden op 5 april bekend gemaakt door wethouder Sociale Zaken, Jos Fleskes.

Het Budgetadviesbureau van de gemeente Deventer heeft in samenwerking met Kromstaf Organisatie & Educatie en Saxion Hogeschool een lesprogramma ontwikkeld voor kinderen van groep acht. De scholen zijn daar de afgelopen maanden druk mee bezig geweest.

De kwaliteit inzendingen voor de prijsvraag âWie wordt de geldheld van Deventerâ is in alle gevallen hoog. De jury had dan ook grote moeite om tot een rechtvaardige prijsverdeling te komen. Daarom reikt wethouder Jos Fleskes niet één maar twee eerste en tweede prijzen uit van respectievelijk duizend en vijfhonderd euro.

Uit een onderzoek onder 2300 werkende jongeren tussen de 16 en 25 jaar door het NIBUD blijkt dat bijna 40% van de werkende jongeren onder de 25 jaar een schuld heeft van gemiddeld negenhonderd euro. Van de jongeren die nog bij hun ouders wonen, heeft één op de drie een schuld van 750 euro. Maar als ze daarna alleen wonen is dit aantal verdubbeld en heeft maar liefst twee op de drie jongeren een schuld van gemiddeld 1750 euro.

Het NIBUD deed ook onderzoek onder scholieren. De resultaten daarvan tonen duidelijk aan het dat het belangrijk is dat scholieren moeten leren dat als het geld op is, het geld ook echt op is. Het NIBUD vindt het zorgelijk dat scholieren zo makkelijk extra geld lenen en krijgen.

Onderzoek toonde aan dat er een duidelijk verband is tussen opvoeding en geldproblemen. Van diegenen die vroeger hebben geleerd goed met geld om te gaan, gaat nu maar 5% slecht met zijn geld om. En van diegenen die dat vroeger niet hebben geleerd, gaat nu 35% slecht met zijn geld om.

Mede op basis van deze gegevens heeft de gemeente Deventer besloten een lesprogramma te ontwikkelen voor kinderen in groep acht. Dit past in het gemeentelijk beleid ten aanzien van preventie op het gebied van schuldenproblematiek. De gemeente overweegt een speciaal lespakket te ontwikkelen voor VMBO scholen.

Publicatiedatum: 31-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 31 maart 2006