25.999 gezichten

Fatima (12), muze van Een Royaal Gebaar, wordt uitgezet

AMSTERDAM, 20060404 -- Amsterdam, 4 april 2006. Fatima (12) moet terug naar Angola. Fatima woont 11 jaar in Nederland en is een van de 26.000 vluchtelingengezichten. Door Fatima startte schrijfster Marion Bloem de actie Een Royaal Gebaar, waarbij Koningin Beatrix gevraagd werd om ter ere van haar ambstjubileum een generaal pardon te geven aan 26.000 vluchtelingen. Fotografiemuseum Foam exposeert foto's over Koninginnedag in Nederland. Fatima mag daarin -als symbool voor honderden kinderen zoals zij- niet ontbreken. Fotograaf Jan-Joseph Stok (Zilveren Camera 2006) portretteerde haar en overhandigt de foto met kinderrechtenorganisatie Childright aan Foam, op woensdag 5 april om 13:00 te Amsterdam.


Het portret van Fatima mag niet ontbreken in de expositie in Foam over Koninginnedag in Nederland. Koningin Beatrix is ook Fatima's Koningin. Fatima wil ook dit jaar Koninginnedag vieren, in het oranje, net als altijd. Fatima is 12 jaar oud en woont al 11 jaar in Nederland. Haar moeder ontvluchtte Angola in 1995, na daar zijn te mishandeld en verkracht door politie-agenten. Fatima en haar broertje moeten nu terug naar een land dat zij niet kennen en dat armoede en allerlei andere gevaren voor hen in petto heeft.
Haar foto in het Foam-museum illustreert dat Fatima en honderden kinderen zoals Fatima, zich meer verbonden voelen met Koningin Beatrix dan met het Staatshoofd van hun 'land van herkomst.'

De foto van Fatima wordt woensdag 5 april a.s. om 13:00 overhandigd aan het Foam museum te Amsterdam.