Stichting Wemos

Agenda

7 april: Symposium "Samen werken aan gezondheid", Utrecht

Datum: vrijdag 7 april 2006. Tijd: 10.00 - 12.30 uur. Plaats: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht.

Wereldgezondheidsdag: Wemos organiseert minisymposium 'Samen werken aan gezondheid'

Zorgpersoneel vormt het kloppende hart van een goed functionerende gezondheidszorg. Helaas hebben veel ontwikkelingslanden te maken met een schrijnend tekort aan voldoende, goed gekwalificeerde zorgverleners. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs van een âstille crisisâ. Daarom vraagt zij op Wereldgezondheidsdag, 7 april aanstaande, wereldwijd aandacht voor de problemen rondom zorgpersoneel. Stichting Wemos draagt haar steentje bij en organiseert het minisymposium âSamen werken aan gezondheidâ, met medewerking van de organisaties verenigd in de campagne Kans Op Gezondheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt tijdens Wereldgezondheidsdag aandacht voor het thema 'Working together for health', want de oplossing voor het wereldwijde probleem rond zorgpersoneel moet voortkomen uit samenwerking tussen overheden, internationale instellingen, maatschappelijke organisaties én zorgverleners zelf. Tijdens het minisymposium van Wemos op geven deskundigen uitleg over de oorzaken van arbeidsmigratie en de rol van internationale instellingen en overheden van rijke landen. Daarnaast worden er korte filmfragmenten vertoond en is er een talkshow waarin o.a. medische studenten en zorgverleners vertellen over hun ervaringen.

Met dit minisymposium richt Wemos zich vooral op medisch studenten, medewerkers van maatschappelijke organisaties en tropenartsen, maar andere geïnteresseerden zijn ook van hart welkom.

Meer informatie en aanmelden (vóór 31 maart): via info@wemos.nl of telefonisch 020-432050 (graag met vermelding of u wel of niet gebruik maakt van de lunch).

Programma minisymposium âSamen werken aan gezondheid â (onder voorbehoud) 7 april

9.30-10.00 uur Ontvangst met koffie en thee.

10.00-10.15 uur Welkomstwoord door dr. Nina Tellegen, directeur Stichting Wemos. Aansluitend vertoning van filmfragmenten.

10.15-10.30 uur Een deskundige spreekt over het brede thema van migratie en de oorzaken, o.a. het gebrek aan opleidingsmogelijkheden en lage lonen in ontwikkelingslanden.

10.30-11.00 uur Dr. Mike Rowson, eindredacteur Global Health Watch 2005-2006, spreekt over de rol van rijke landen en internationaal beleid. Donorlanden zoals Engeland en de Verenigde Staten kapen grote aantallen zorgpersoneel weg uit ontwikkelingslanden zonder daar iets tegenover te stellen.

11.00-11.15 uur Drs. Mariska Meurs, teamleider zuid-noord samenwerking bij Stichting Wemos, legt uit hoe het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank een oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel in ontwikkelingslanden in de weg staan.

11.15-11.30 uur Pauze met koffie en thee.

11.30-12.15 uur Een talkshow met inbreng van verschillende deskundigen. Aanwezigen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen.

12.15-12.30 uur Dr. Nina Tellegen licht het werk toe van Stichting Wemos met betrekking tot het thema âzorgpersoneelâ.

12.30-13.30 uur Afsluiting met een gratis lunch.

Routebeschrijving (klik door naar 'info' en vervolgens naar 'routebeschrijving')

WHO World Health Day

Kans op Gezondheid