Ingezonden persbericht


Persbericht Dinsdag 4 april 2006

Aziz kleedt sterrencast van nabucco

Op 7 april gaat in het Amsterdamse RAI theater een spectaculaire uitvoering van Verdi's opera Nabucco in premiere.
Modevormgever AZIZ ontwierp meer dan 100 kostuums van deze zeer geliefde opera. De sterrencast bestaat onder andere uit Ernst Daniël Smid en Henk Poort die altenerend de rol van Nabucco vertolken. Cox Habema tekent voor de regie van deze enorme productie. In de prachtige decors van architect Paul van Well wordt gebruik gemaakt van een digitale video animatie die het verhaal mee vertelt.

Het hoofdthema van NABUCCO 'het bestrijden van wereldlijke macht onder rechtvaardiging van goddelijke macht' spreekt AZIZ bijzonder aan omdat het nog steeds actueel is. De legendarische karakters in de opera worden door hem in experimentele kostuums gestoken waarin oriëntaalse motieven en eigentijdse materialen zijn gecombineerd. De kostuums ogen historisch vertrouwd maar de constructies zijn hedendaags en de hightech materialen zijn onder andere afkomstig uit de wereld van de sport. Omdat NABUCCO een opera voor het grote publiek is speelde AZIZ met bekende kledingcodes: oranje- en koningsblauwe accenten voor Nabucco, Vaticaan-paars en -rood voor de priesters, wit en lichtblauw voor de maagden maar ook burka-achtige hoofdbedekking voor de joodse geleerden.

Voor AZIZ is het niet de eerste keer dat hij de kostuums voor het theater ontwerpt. In het verleden werkte hij samen met choreografen en theaterregisseurs en onlangs maakte hij voor de performance van Marina Abramovic in het Guggenheim Museum in New York een jurk waarin meer dan tweehonderd meter stof werd verwerkt.

AZIZ
AZIZ is een Nederlandse modeontwerper die een eigen 'handschrift' in kleding heeft ontwikkeld. Hij speelt voortdurend met de relatie van kleding en identiteit. Kleding is als een tweede huid die de identiteit van de drager weerspiegelt en aldus 'gelezen' wordt door zijn omgeving. Het is tegelijkertijd ook een beschermlaag van al datgene wat niet openbaar en publiek gemaakt wil worden. Hij maakt gebruik van materialen die altijd anders zijn. Naast zijn eigen collectie ontwerpt AZIZ kostuums voor ondermeer opera's en hedendaagse moderne dans.

NOOT VOOR REDACTIE,