Gemeente Sluis


PERSBERICHT - 27 maart 2006

Première documentaire Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!

Op vrijdag 7 april 2006 om 19.00 uur is de première van de documentaire Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch! in het Ledeltheater in Oostburg. In de documentaire van de filmmaker Wesley Vermeere trekt presentatrice Marieke Helmus door Nederland en België op zoek naar het verhaal achter de bijna annexatie van Zeeuws-Vlaanderen. Een roerige episode in de geschiedenis, die de verhoudingen tussen Nederland en België voor langere tijd heeft verstoord.

De pink van Wilhelmina
Op 11 november 1918 komt een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Kort daarna gaan er in België stemmen op die roepen om een Groot België. Zowel Luxemburg, Nederlands Limburg als Zeeuws-Vlaanderen staan op het verlanglijstje van de Belgische annexionisten.
De Nederlandse regering en ook koningin Wilhelmina reageerden furieus op de Belgische aanspraken. Wilhelmina vergeleek het afstaan van Zeeuws-Vlaanderen met de amputatie van een lichaamsdeel, en wel haar pink. Ook in Zeeuws-Vlaanderen zélf ontstonden allerlei burgerinitiatieven die tot doel hadden Zeeuws-Vlaanderen te behouden voor Nederland én de Oranjes. Petities, een antiannexatiebeweging en een heus Zeeuws-Vlaams volkslied waren slechts enkele van die initiatieven.

Zeeuws-Vlaanderen Nederlandsch!
In de documentaire spreekt Marieke Helmus in Den Haag met de historicus en biograaf van koningin Wilhelmina, Cees Fasseur, en met militair historicus Wim Klinkert. Op verschillende locaties in Oost en West Zeeuws-Vlaanderen ontmoet zij historici die zich hebben verdiept in de reacties van Zeeuws-Vlamingen. In Oost- en West-Vlaanderen gaat ze op zoek naar de Belgische kant van het verhaal. Het geheel wordt aangevuld met historisch beeldmateriaal afkomstig uit gemeentearchieven, privé-collecties én het Zeeuws Archief. Uiteindelijk zal worden aangetoond dat Zeeuws-Vlaanderen onherroepelijk Nederlands of Belgisch is.

De documentaire Zeeuws-Vlaanderen Nederlandsch! is een Nederlands-Vlaamse productie, zowel wat betreft het onderwerp, het vooronderzoek, de productie als de financiering. De film wordt gerealiseerd met bijdragen van de Europese Unie (Interreg IIIa), de Euregio Scheldemond, Zeeuws Archief, de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland en de gemeenten Beveren, Hulst, Knokke-Heist, Terneuzen en Sluis.

Première
De première van de documentaire wordt ingeleid door de Belgische historica dr. Maria Dewaele. Zij spreekt over De Belgische belangstelling voor Zeeuws(ch)-Vlaanderen tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Nederlander prof. mr. dr. Fasseur houdt een voordracht over Wilhelmina op de bres voor het vaderland. Ceremoniemeester is drs. Roelof Koops, de directeur van het Zeeuws Archief te Middelburg.

Meer informatie
Voor meer informatie en opgave voor de première (mogelijk tot 3 april) kunt u contact opnemen met de gemeente Sluis, dhr. A. Willeboordse, tel. 0117 495 508, e-mail: awilleboordse@gemeentesluis.nl. De toegang is gratis.
Nadere informatie over de film is ook te vinden op www.glory-days.nl.
---

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom om de première van de documentaire Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch! op 7 april a.s. bij te wonen.

Voor nadere inlichtingen:

- Voorlichting, tel. 0117 457 123

- Afdeling WCOS, tel. 0117 495 508