Gemeente Bedum


28 maart 2006

PvdA-wethouder Peter de Graaf (59) van Bedum neemt op vrijdag 7 april aanstaande afscheid van de gemeentepolitiek. Het Bedumer gemeentebestuur biedt hem die dag een receptie aan in het Trefcentrum Bedum. De Graaf is 24 jaar lang wethouder geweest. Daarmee is hij de langst zittende wethouder in de provincie Groningen. In de periode 1978-1982 zat hij namens de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad van Bedum.

Peter Sikko de Graaf (Groningen, 22 maart 1947) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij vestigde zich in 1973 in Bedum. De Graaf is universitair docent handelsrecht aan de RUG.

In 1982 volgde hij PvdA-wethouder Frans Bulthuis op. Het Bedumer college bestond toen naast De Graaf uit CDA-wethouder Jelte Bakker en burgemeester Albert Smallenbroek. Smallenbroek werd in 1991 opgevolgd door burgemeester Wilte Everts. Het college zou tot 1998 in dezelfde samenstelling blijven bestaan.

In 1998 kreeg Bedum drie wethouders: De Graaf, CDA-er Piet Berghuis en Henk Reijsoo namens Gemeentebelangen Bedum. Reijsoo ruimde na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 het veld en werd opgevolgd door CU-wethouder Stoffer Jan Haan. CDA-wethouder Piet Berghuis trad in 2004 om gezondheidsredenen af en werd opgevolgd door Eelke de Jong.

Peter de Graaf beheerde in de afgelopen 24 jaar vrijwel alle denkbare portefeuilles. Alleen de portefeuille van Sociale Zaken bestierde hij in de achterliggende periode niet.

Aan de naam van de scheidend wethouder zijn verschillende grote projecten in de gemeente verbonden. Zo was hij onder meer nauw betrokken bij de realisering van het overdekte zwembad De Beemden. Ook de restauratie van de monumentale Walfriduskerk in Bedum, die halverwege de jaren 90 werd afgerond, komt voor een groot deel op het conto van de wethouder. Dankzij een intensieve lobby wist hij de benodigde miljoenen voor de restauratie binnen te halen. Ook aan de in 2005 opgeleverde brug de nYe Klap aan de zuidkant van Bedum is zijn naam nadrukkelijk verbonden.

De Graaf is getrouwd en heeft twee zonen. Na zijn vertrek als wethouder blijft hij actief als universitair docent aan de RUG. In 2002 werd Peter de Graaf benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In het nieuwe Bedumer college wordt hij namens de PvdA opgevolgd door Egbert Zwart.