Landelijke instapdagen AIXAM

Hsp communicatie

Veiligheid thema Landelijke Instapdagen Aixam 7 en 8 april 'Een kind kan de was doen'

UDEN - Veiligheid is het thema van de Landelijke Instapdagen die Aixam Nederland vrijdag 7 en zaterdag 8 april houdt in een dertigtal erkende dealerbedrijven. Ter ondersteuning heeft de importeur een Brommobiel-atlas uitgegeven en is de jongste generatie Aixam-brommobielen onlangs met groot succes getest door Bavo Galema in diens tv-programma 'Gek op Wielen'.

'Niet dat er een dringende aanleiding is om veiligheid bovenaan de agenda te zetten. Immers ongelukken met brommobielen komen relatief zeer weinig voor ', aldus de Aixam-importeur in Uden. 'We willen juist laten zien hoe veilig het rijden in onze brommobielen is. Bovendien blijft het nuttig om aandacht te schenken aan de plaats van dit 45 km-voertuig in het verkeer. '

Kooiconstructie
Je kunt gerust zeggen dat de veiligheid van de nieuwe Aixam 7-serie alleen maar is toegenomen. Het voertuig is voorzien van een vormvaste aluminium kooi en heeft met succes alle gangbare botsproeven doorstaan. Al sinds 1988 onderwerpt Aixam al haar modellen aan crash tests door middel van botsingen aan de voor-, zij- en achterkant, hoewel de wetgeving dit niet verplicht. AIXAM is de enige fabrikant van brommobielen die voor al deze autotests is geslaagd.
Aangezien een brommobiel volgens de wet slechts 350 kilo mag wegen, is het van belang het constructiemateriaal zo licht mogelijk te houden. De belangrijke autoconstructeurs gebruiken tegenwoordig steeds vaker buigzame, kunststof onderdelen. Dankzij deze materialen kunnen kleine schokken worden opgevangen zonder dat er werkzaamheden aan de carrosserie ontstaan, omdat dit materiaal na een lichte aanrijding zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Verder heeft een grote botsing geen negatieve invloed op de weerstand van de kooiconstructie.

Onberispelijke wegligging
Maximale veiligheid houdt ook in dat de wegligging onberispelijk moet zijn. Aixam's worden perfect afgesteld, zodat ze gehoorzamen aan alle manoeuvres die de bestuurder uitvoert. Om tot dit gewenste resultaat te komen, ondergaan de voertuigen uitvoerige stabiliteitstests voordat ze in productie worden genomen.
Om de uitmuntende wegligging te bevestigen, onderwierp Aixam haar brommobielen onlangs aan een geslaagde test in het RTL-programma 'Gek op Wielen' Eerder werd Aixam met groot succes getest door zowel de ANWB als de gerenommeerde antislipschool Slotemakers in Zandvoort.

Remmen
Het officiële Slotemakers-testrapport: 'Tijdens het remmen is de vertragende ondersteunende werking van de twee cilinder aangedreven Aixam motor zeer prettig, bij het loslaten van het gaspedaal drukt het voertuig de voorwielen stevig op het wegdek.'(...) 'Bij het remmen op een onevenredig glad wegdek blijft het voertuig mooi in lijn vertragen. Door het gescheiden remsysteem blijft de remdruk gelijkverdeeld over alle wielen, hierdoor zal ook bij een noodstop het voertuig in een rechte lijn blijven vertragen.'(...)'Accelereren op een glad wegdek behoeft geen enkele ondersteuning van welk systeem dan ook. A.S.R., D.S.C., traction control, het lijkt allemaal op het voertuig aanwezig te zijn.'(...)'Op de hellingproef op onze gladde heuvel is er geen voertuig dat zo makkelijk omhoog gaat zonder dat de wielen doorslippen. Een kind kan de was doen.'

Verlichting
Omdat Aixam altijd een stap verder wil gaan en de brommobilist maximale veiligheid wil bieden, introduceerde de fabrikant een nieuwe verlichting, inclusief automatische inschakeling van de waarschuwingslichten bij hard remmen met plotselinge snelheidsvermindering.
De jongste Aixam-brommobielen voldoen dus weer ruimschoots aan alle veiligheids- en stabiliteitseisen. Ze worden geleverd in de kleuren rood, blauw, titanium en zilver. Zowel de A.712 als de A.741 (langste versie) kent drie uitvoeringen: Pack, Luxe en Super Luxe.
De Landelijke Instapdagen van Aixam zijn vrijdag 7 en zaterdag 8 april van 10 tot 16 uur. Voor bezoekers ligt een leuke attentie klaar. Kijk voor deelnemende dealers op www.aixam.nl.