Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 30 maart 2006

Kadetjesland en Onderdijk 7 april op RTV N-H

'Natuurlijk Noord-Holland', de natuurserie op TV Noord-Holland, neemt de kijker op vrijdag 7 april mee naar het kadetjesland ten noorden van Twisk en naar Onderdijk bij Wervershoof. 'Natuurlijk Noord-Holland' is een 17-delige televisieserie van TV Noord-Holland. De uitzendingen lopen tot half juli en zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Bouwfonds MAB Ontwikkeling.

Toen men vroeger de vele sloten en greppels in dit land bij het dorp Twisk uitbaggerde, werd de 'baggerspecie' op smalle stroken weiland gedeponeerd. Zo ontstond van lieverlee het kadetjesland. Vrijwel overal is dit soort land later geëgaliseerd. Alleen hier is het bewaard gebleven. In de volksmond werd dit het kadetjesland van Twisk. Ernaast ontwikkelen Landschap Noord-Holland en het hoogheemraadschap er nieuwe natuur, waar veel watervogels op af komen. Arjan Postma van Landschap Noord-Holland en Stephan Roest, televisiereporter nemen er een kijkje.

Ook gaan Arjan en Stephan naar Onderdijk aan de IJsselmeerkust, waar buitendijkse natuur zich de laatste tien jaar kon ontwikkelen. Het resultaat mag er zijn: duizenden watervogels komen hier om uit te rusten en voedsel te zoeken.

De uitzending van 'Natuurlijk Noord-Holland' is op vrijdag 7 april, na het nieuws van 17.15 uur. De uitzending wordt vervolgens ieder uur herhaald op kwart over heel, tot middernacht. De aflevering duurt 10 minuten.

In de daaropvolgende uitzendingen Stephan Roest en Arjan Postma speuren naar baltsgedrag van weidevogels in Waterland, bewonderen stinseplanten in Lineushof en Bennebroekbos, helpen padden een handje bij de 'trek' en beleven nog veel meer!