Provincie Noord-Holland

4-4-2006

Onderwerp

Europees jongerenparlement op provinciehuis

Jeannette Duin

Van 7 tot en met 10 april wordt voor de dertiende keer in Noord-Holland het Model European Parliament (MEP) georganiseerd: een Europees Jongerenparlement voor VWO-scholieren. Acht Noord-Hollandse scholen leveren uit klas 4 VWO een groep enthousiaste leerlingen. Op maandag 10 april vindt in het provinciehuis in Haarlem de Algemene Vergadering plaats. Dit is de plenaire eindzitting, waar de jongeren hun standpunten moeten verdedigen. De commissaris van de Koningin, mr. H.C.J.L. Borghouts, zal de opening van de Algemene Vergadering verrichten.

Het Model European Parliament wordt in verschillende landen in Europa georganiseerd met de bedoeling om jongeren te betrekken bij hedendaagse Europese politiek. In Nederland doen alle twaalf provincies mee. Deze sessies vinden op verschillende data plaats. Uit iedere provincie worden tien scholieren geselecteerd die in september 2006 zullen deelnemen aan de Nationale Conferentie in Den Haag. Daar zullen twintig afgevaardigden worden gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op een van de conferenties van het Internationale Model European Parliament.

Deelnemende scholen uit Noord-Holland

Acht Noord-Hollandse scholen leveren uit klas 4 VWO een groep enthousiaste leerlingen. De deelnemende scholen zijn: Trinitas College te Heerhugowaard
CSG Jan Arentsz te Alkmaar
RKSG Tabor, locatie Werenfridus te Hoorn
Kennemer College te Beverwijk
St. Michaël College te Zaandam
Hervormd Lyceum West te Amsterdam
Gymnasium Felisenum te Velsen-Zuid
Kennemer Lyceum te Overveen

Elke school vertegenwoordigt een EU-lidstaat. De leerlingen discussiëren zaterdag 8 en zondag 9 april in parlementaire commissies over een aantal Europese vraagstukken. Deze commissievergaderingen vinden plaats op het Trinitas College in Heerhugowaard (8 april) en het CSG Jan Arentsz in Alkmaar (zondag 9 april). Op maandag 10 april vindt in het provinciehuis in Haarlem de plenaire eindzitting plaats. In de commissies moeten standpunten worden ingenomen over:

Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken: het vraagstuk van de dreiging van terrorisme: moet de EU een eigen veiligheidsbeleid voeren als aanvulling op de gezamenlijke verplichtingen van Europa, de Verenigde Staten en de NAVO. Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid: het vraagstuk van de klimaatverandering / duurzame ontwikkeling: hoe kan de balans tussen de behoeften en de eisen van de economie en die van de natuur en het milieu worden gewaarborgd. Commissie Constitutionele Zaken:
het vraagstuk van de wijze waarop de afstand tussen de EU-burgers en de EU-instellingen kan worden verkleind.
Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken:
het vraagstuk van de integratie van arbeidskrachten uit de nieuwe EU-lidstaten in de huidige vrije arbeidsmarkt van de EU.

Programma 10 april op provinciehuis

09.45 uur Opening Algemene Vergadering MEP Noord-Holland 2006 in de Statenzaal van het Provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem door de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland mr. H.C.J.L. Borghouts. 10.15 uur Algemene Vergadering eerste resolutie 11.15 uur Pauze
11.45 uur Algemene Vergadering tweede resolutie 12.45 uur Lunch in Antichambre Staten¬zaal
13.15 uur Presentatie Europroject: SLOVENIË
13.30 uur Algemene Vergadering derde resolutie 14.30 uur Pauze
15.00 uur Algemene Vergadering vierde resolutie 16.00 uur Sluiting van de Algemene Vergadering 16.30 uur Uitreiking van de certificaten en bekendmaking van de geselecteerden voor het MEP Nederland met aansluitend diner op het Provinciehuis
17.30 uur Sluiting Conferentie MEP Noord-Holland 2006