Howard Komproe presenteert afsluiting `Samenleven doe je zo'

De Surinaamse cabaretier en stand-up comedian Howard Komproe presenteert de afsluiting van het Flevolandse Surinameproject `Samenleven doe je zo'. De bijeenkomst vindt plaats op 7 april vanaf half twee in het Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad. Op het programma staat onder meer een lezing van Lucy Kortram, lector diversiteit en multiculturele competenties aan Hogeschool De Horst in Amersfoort.

`Samenleven doe je zo' is een project waarbij leerlingen van twee Lelystadse scholen zich verdiepen in de multiculturele samenleving met Suriname als inspiratiebron. Als uitgangspunt geldt: `wat kunnen Flevolandse jongeren leren van de manier waarop de verschillende etnische groepen in Suriname redelijk probleemloos en harmonieus met elkaar samenleven?' Een jaar lang volgden dertig leerlingen, waarvan het merendeel afkomstig uit het vmbo, een speciaal lesprogramma. Een onderdeel daarvan was de uitwisseling met leerlingen van de Marie Lefèvreschool in Paramaribo. Waar dat per e-mail niet zo goed lukte, was het bezoek dat de Lelystadse leerlingen aan Suriname brachten, een doorslaand succes.

Het negendaagse werkbezoek aan Suriname vormde het hoogtepunt van het project. Aan den lijve konden de Flevolanders ervaren hoe het is om in een samenleving te zijn waar de woorden `allochtoon' of `autochtoon' geen betekenis hebben. Van het werkbezoek is een indrukwekkend videoverslag gemaakt, dat tijdens de bijeenkomst op 7 april natuurlijk vertoond wordt. Daarnaast hebben de leerlingen een presentatie voorbereid, waarin ze laten zien en horen wat het project voor hen betekend heeft. Ook gaan ze, onder leiding van Howard Komproe, met de aanwezigen in debat over de zin en resultaten van dit soort projecten.

Op de bijeenkomst zullen behalve de leerlingen ook een aantal van hun ouders aanwezig zijn. Verder zijn gedeputeerde John Bos, wethouder Tjeerd van der Zwan en enkele leden van Provinciale Staten van de partij. Ook mensen van de stichting `Samenleven de je zo', die het project op de scholen begeleid heeft, zijn aanwezig.

Mensen die belangstelling hebben om deze bijeenkomst bij te wonen, kunnen contact opnemen met Sonja Leferink, telefoon 0320 - 265711.